Friday, 10 February 2012

[Info] Perkara yg perlu anda ketahui

Assalamualaikum.

Hari ni aku nak share something dengan korang semua. Mai baca sini. Jangan sampai juling sudah. hehe..

  • Madu adalah makanan yg terbaik dan ia tidak akan rosak. Para arkeologi pernah menemui madu di makam Firaun Mesir dan mereka telah merasai madu tersebut dan ternyata ia masih boleh dimakan.

  • Sungai Huan Ho di China dikenali sebagai Sungai Derita kerana apabila berlakunya banjir setiap tahun, ia meragut banyak nyawa.

Sungai Huang Ho. Kalu x silap aku ia juga dikenali sebagai Sungai Kuning dalam sejarah tamadun.

  • Perkataan bahasa inggeris 'queue' adalah perkataan yg sama bunyinya jika empat perkataan terakhirnya dibuang.
Queue   ----->   Queue

  • Hanya empat buah negara di dunia ini bermula daripada huruf 'D' iaitu Denmark, Dominica, Djiboti, dan Domicia Republic.

  • Melalui satu kajian, manusia lebih ramai yg fobia melihat katak daripada tikus.
Ewww...geli geleman bila aku letak gambar ni.

Tapi kalau aku buat kajian ke atas kawan aku, aku nampak bukan takat katak je diorang takut, tikus pon takut sekali. Lipas pon tergolong sekali.hehe ;p 

  • Seorang manusia rata-rata bergerak 25.4 kali selama tidur dalam masa satu hari


  • Berat gigi seekor gajah boleh mencecah sehingga 9 paun!
Wow! Beratnya! Ini kalau kena hempap dengan gigi gajah sure mati katak. Lain la kalau kita ni Badang.

  • Taumatawhakatangihangakoauauotamateapokaiwhenuakitanatahu adalah nama sebuah tempat yg telah diiktiraf sebagai nama tempat yg terpanjang di dunia dan mempunyai 85 huruf. Ini adalah nama sebuah kaki bukit yg memiliki ketinggian 305 meter (1 000 kaki ) tinggi dan terletak berhampiran Porangahau, New Zealand.
Wu! Jenuh nak menaip ni. Kalau korang rajin, kiralah sekali betul ke tidak ada 85 huruf. huhu -,-'

  • Satu kajian telah dilakukan tentang hubungan bau-bauan dengan otak manusia. Keputusan yg mereka dapati ialah, kita boleh meningkatkan daya ingatan serta kecekapan minda kita dengan selalu menghidu bau bunga ros! Mereka menegaskan bau yg wangi seperti bau ros mengaktifkan sel-sel otak yg kurang aktif semasa tidur.
Iye ke ni? Ini kalau bawak pergi kelas sure kita pon boleh jawab sambil tidur. ngeh3 ;p

  • Perkataan 'listen' mempunyai huruf yg sama dengan perkataan 'silent'

  • Alexander Graham Bell, penemu telefon, tidak pernah menelefon isterinya atau ibu kerana mereka berdua pekak.

Sumber: majalah dara






5 comments:

  1. Air sungai huang ho tu nampak macam air lumpur je. Hehe. Btw, atien lagi takut tikus dari katak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ala.gmbar tu mnipu agknyer.hehe. farah xtakot, cme kdang2 geli.

      Delete
  2. shake x takot tikus atau katak, tapi takut dgn benda lain. sebenarnye bukan takotlah tp geli. hahahaha.

    ReplyDelete
  3. waaaaa . banyak jugak yang saya tak tau sekarang dah tau :) informative!

    ReplyDelete

Komen di sini kalau suka =)