Tuesday, 7 February 2012

Puding Roti Susu

Assalamualaikum <3

Hari ni aku nak berkongsi satu resipi dengan korang semua. Teruja x? Teruja x? Tolong la teruja.huu. Penat aku sediakan untuk korang semua ni tau. Da siap tolong makankan untuk korang lagi.hehe. Senang je buat ni. Kalau korang bantai-bantai buat pon sampai dapur tu da bertukar warna, mesti jadi jugak punyer. ;p Baru petang tadi aku buat ni.

maaf, gambar yg enggak brkualiti, tapi still boleh nampak lagi kan ;)
p/s : Don't judge a book by it's cover. Taste 100+ No joke.

Ok. Di sini aku sediakan bahan-bahannya. Korang just follow je.

         Bahan A:
         10 gram agar-agar
         120 gram gula
         500ml air

         Bahan B:
         2 keping roti
         1 biji telur
         50 ml susu pekat
         110 ml susu cair
         sedikit esen vanilla
         pewarna merah
         pewarna hijau

Cara membuatnya:
- Didihkan bahan A sehingga mendidih. Pastikan agar-agar dengan gula cair ok.
- Kisar roti, susu cair, susu pekat, esen vanilla dan telur sampai lumat. 
- Then, bila da habis kisar, masukkan ke dalam bahan A.
- Bila da gaul sampai rata, bahagikan adunan kepada 3 bahagian: asli, merah, hijau
- Masukkan adunan ke dalam loyang secara berselang-seli. Ikut suka korang la nak masukkan macam mana. Janji bercorak ;)
- Masukkan dalam peti sejuk 
-Lastnya!!! Sedia untuk dihidang. X kisahlah untuk family korang yg terchenta, member2, mahupun buah jantung korang. haha.

Make sure you make this dessert with a lot of love ya! Baru la ummpphh! hehe. 

K. bai. Selamat mencuba yaw!

5 comments:

Komen di sini kalau suka =)