Monday, 9 April 2012

Cooking time!

Assalamualaikum!!


Bila dapat tau hari Jumaat lepas x ada kelas, memang secara automatiknya hati jadi kembang bak bunga-bunga di taman.hoho. Semua lecturer kat fakulti pergi Genting. Attend for meeting. Nak x nak kelas terpaksa cancel. n_n Bila kelas da xde, of coz la macam-macam plan nak buat kan. Hee..Tapi sebelum tu, nak bagitahu kat korang awal-awal jangan sampai meleleh air liur bila da baca entry ni. hehe

First of all...aku akan memperkenalkan dulu orang kuat di balik tabir. haha


Saya sebagai ketua chef telah mengetuai program ini dan dibantu oleh chef-chef pembantu saya. heh. ;p


Mereka berempat merupakan orang kuat aku dalam menjayakan program yg kitorang buat ni iaitu, Kelas Memasak sempena saja-saja untuk mengisi masa lapang. hehe. Ok. Kalau diikutkan, patutnya ramai,lebih kurang 10 orang, tapi oleh sebab yg lain busy da macam Perdana Menteri, hanya kitorang je yg tinggal. So, teruskan je la sebab Chef Syak sungguh bersemangat nak menganjurkan kelas ini untuk kali yg ke...er ke 3 kot. hoho.

Pagi-pagi lagi da bangun sebab nak pergi Pasar Seksyen 6. Cari barang basah n kering. Plan punya plan, akhirnya decide nak masak ayam goreng berempah, masak lemak sayur n sambal belacan. Dalam pukul 9am kitorang sampai kat pasar. Lepas je breakfast n cari barang semua, kitorang plan nak masak kat rumah Chef Shazika n Chef Syak. Sebab dapur diowang besar. But, it's just only a dream. Rumah diowang x de gas la pulak..hoish, terpaksa la pergi rumah Chef Wawa. hehe.


Ya! Ini lah menu makanan tengahari kami. Waa..sedap kan? ;p 

Ayam goreng berempah

Ini menu turun-temurun dalam family aku. So, aku memperkenalkan menu ni kepada diorang. Nampaknya, Chef Wawa n Chef Shazika berjaya menolong aku memasak ayam goreng ni. Tapi, walau ape pon, tanpa bantuan Chef Syak n Chef Kechik yg memotong, menghiris n siang semua bahan, maybe jadi lambat sikit kot nak siap. hehe. #peace#

Masak lemak sayur

Haa,,yg ni aku telah mendapat bantuan daripada Chef Kechik. Walaupun kecik-kecik macam cili padi, tapi  dia bersemangat waja! haha. 


Sambal belacan ni resipi dari Chef Wawa. Uh..pedasnye..nak menangis kot..tapi sedap! Tembikai ni Chef Kechik yg potong.


Korang nak join? Boleh la kita kongsi-kongsi resipi kan? ;) 




4 comments:

  1. rajin masak kat rumah sewa,,
    nice entry, btw BW here :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..itu pon rmai2 masak. lg syok! ;)

      Delete
  2. nanti dah ada calon suami boleh la masak untuk dia..

    ReplyDelete

Komen di sini kalau suka =)