Tuesday, 31 July 2012

Permainan dahulu VS permainan sekarang

Assalamualaikum


Dunia sekarang makin maju. Mana taknya, teknologi da semakin berkembang. Result? Ramai orang mengalami masalah kegemukan. See? See? Budak-budak sekarang da pandai main teknologi mengalahkan orang dewasa. Kita pulak yg terkulat-kulat tengok diorang main. Kagum kejap.

Tapi.....tapi kan....zaman sekarang x leh tanding dengan zaman aku dulu. Budak-budak sekarang memang rugi. Cuba tanya diorang, reti tak main batu seremban? Main tutup botol? Kau hado? Mesti diorang terpinga-pinga kan. Zaman aku sekolah rendah dulu memang happening. Korang pernah x main : 

1) Lompat tikus


Haa..buat sesapa yg x tau ape kebendanya la tu kan, tengok gambar kat atas. Hoho.. Best kot!! Macam-macam stage kena redah bagi nak kalahkan pihak lawan. Nak main benda ni, mesti kena ada 2 group. Korang kena la lompat dari level yg rendah sampai level yg tinggi, n dari level yg senang sampai level yg susah. Benefit yg kita dapat is kita x perlu kot nak pergi joging tiap-tiap petang semata-mata nak kuruskan badan. haha. Sebab? Main benda ni je da melibatkan banyak pergerakan. Korang kena lari n lompat setinggi yg boleh. Peluh pon keluar. Kan da selesai cara nak hilangkan lemak. 

2) Main tutup botol


Bila permainan ni je muncul, mesti ramai budak-budak akan usaha cari tutup botol kat kedai-kedai. Nak main benda ni, kreativiti mesti kena ada dalam otak. Tangan pon mesti cekap untuk jentik tutup botol bagi nak terbang. hehe. Dulu, asal guru x masuk je, da macam pesta ketang ketung kat kelas. Bising dengan bunyi  dentingan tutup botol. Memang meerrriiaaah u ooollss!!

3) Lompat getah


Yg ni pon x kurang hebatnya. Memang untung orang yg jual getah ni. Nak buat tali getah je da perlukan 1 or 2 paket getah. Paling tinggi dalam level permainan ni takat atas kepala x silap aku. Aku pon x berapa nak ingat. Apa yg syoknya main benda ni bila kita kena pandai cari teknik lompat yg terbaik supaya dapat lepas halangan. hehe. Aku dulu kasar kot. Cool je bila main dalam kelas. haha. X payah la nak bajet ayu sangat depan budak laki. hehe

4) Sep sep tom tom


'Sep sep sep...tom tom tom...air pasang malam surut pukul 5...nyonya bangun pagi siram pokok bunga...' Sape-sape yg pernah main, mesti ingat sambungannya kan? hehe. Macam-macam lagu tradisi ada kan dulu dalam permainan ni. Macam-macam step ada. ;) Disebabkan main ni la, kadang-kadang x perlu ice-breaking nak kenal dengan orang lain. ;)

Kalau ikutkan, banyak lagi permainan dulu yg best-best. Konda-kondi pon best sesangat. Hilang semua masalah. Teng-teng, pandai-pandai la seimbangkan badan ye. Baling selipar, semangat kerjasama itu penting. Tangkas n pantas mesti perlu ada. Galah panjang kena pandai buat trick nak lepas. hihi.

Budak-budak sekarang? Most of their times are spend with playing computer games, facebooking la, twitter la. Then, henfon tu dikira wajib bagi diorang. Ipad or tab pon mesti ada dalam list. Dan-dan pulak sekarang ni da banyak premis pasang wifi...hmm. 



Patut la aku x besar-besar. Dulu banyak main daa...hehe ;p



6 comments:

  1. hahahaha.. kenangan kot...
    dulu time rehat sekolah selalu main..
    balik umah kena marah baju sekolah kotor...

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha. biasa dak laki je yg baju kotor ;p

      Delete
  2. Paling best game baling selipar..

    ReplyDelete
  3. betul2 budak2 zmn skrg bapak lah advance nyer....bkn kate org kucing pun skrg dok main game kat tab hahahaha....tuh yg obes tuh hehehehe

    do visit n follow
    http://myaleo.blogspot.com/2012/08/wordless-wednesday-counting.html

    ReplyDelete

Komen di sini kalau suka =)