Saturday, 4 August 2012

Lelaki or perempuan yg complicated?

Assalamualaikum

Seboleh-boleh biasanya kita mesti nak jaga perasaan orang yg ada di sekeliling kita. Tapi, kadang-kadang, tingkah laku kita disalah tafsirkan. Sampaikan orang tersebut rasa jelek dengan kita tanpa kita sedar. Mungkin mereka tak suka dengan cara kita, tapi bagi kita, dah itu memang perangai semulajadi kita. Nak macam mana lagi. Complicated kan? Sebab itu diam lebih baik dari berkata-kata eh?

Kalau kita sayang dengan seseorang itu, mesti kita akan sedaya upaya untuk jaga hati dia, fahami dia. Ya, in short, we try to be the best for him or her from others. Tapi, musykil 1 perkara la? Perempuan ke lelaki yg complicated eh?? haha. ya, i need answer for this. I try to be discovered but then, lastly, i don't know which one aku patut berpihak. Mestilah aku kata lelaki complicated. Sebab aku perempuan. Tapiii...mesti laki kata perempuan complicated kannnn.... T___T



To Lelaki..

Kalau betul sayangkan seseorang tuh, jaga lah perasaan die ek. Perempuan ni hati dia lain sikit. Cepat terasa, cepat sensitif, cepat tersentuh, cepat merajuk n sume la. hehe. Jangan la nak main-mainkan perasaan wanita. Perasaan mereka ni halus. No wonder la kan wanita ada 1 kelebihan iaitu ada 6th sense! It's NALURI. Yes. Naluri. Jangan nak cuba tipu or mengelak daripada diorang. Sebab bila naluri wanita kuat mengatakan ada yg x kena, memang betul akan ada yg x kena. Cuma lambat atau cepat je benda tu terbongkar. Sebab tu bila mereka da bergelar seorang ibu, mereka lebih memahami taw.

To Lelaki..


Janganlah sebab perempuan ni terlalu berlembut dengan korang, korang boleh pijak kepala diorang. Konon kata x main-mainkan n setia pada yg satu. Tapi di belakang mereka, kenapa mesti lukakan hati mereka, tanpa pengetahuan mereka? Mesej, chatting n berkenalan dengan perempuan lain. Kalau kawan x kisah lah..tapi, kalau tiba-tiba tergedik-gedik nak kenal2 dengan girl lain tuh....memang sakit. Nah, hati korang memang x setia. Dengan orang lain boleh pulak share cerita n jadi pndengar x bertauliah. Tapi, dengan girl korang, buat x tau je. X banyak bertanya pon kan. Jangan pelik la kan bila tiba-tiba diorang lebihkan kawan daripada korang nanti.



Jangan ingat laki jer, untuk girl pon ada. huhu

To Wanita...

Sebab benda kecik pon janganlah diperbesar-besarkan. Lelaki ni x suka mengungkit. Better stop daripada nanti bergaduh x tentu pasal. Kalau cakap cuba jangan kias-kias.

"Awak, saya nak beli novel ni sangat. Best kot author dia! Nak beli tapi duit ni nak guna untuk lainn..." ;(

"La..yekew..nanti beli lain kali ek? x habis punye novel tuh..." 

Rasa macam nak bagi jelingan maut sedas. -..- hoho. Hai. xpaham-paham ke da die tu peminat novel tegar.

Ok. Kena cakap direct je terus. Kalau x paham gak, cakap laser je terus. haha. (over) Ni lah masalah lelaki. X pernah cuba pon nak memahami perempuan. Nak kena explain banyak kali baru paham. kuikui.

" Awak, belikan saya novel ni. Haa..novel tu pon best gak. Belikan taw. Novel yg tu pon nak beli.....bla..bla"

" Ha, ambik je la. Tapi jangan la banyak-banyak nak beli. Nanti saya bayarkan ea"

Kan senang. Janganlah selalu mintak dia belikan...Sekali kala je pon...huhu


To wanita...

Cemburu tu biar bertempat. X kan la bila laki da komen2 dengan member2 girls die yg memang da lame kenal nak angin sampai satu badan? Lelaki ni biasalah, peramah terlebih bila borak dengan perempuan lain.  Dah nama pon kawan...mestilah layan macam kawan. Korang mesti paham kan? Contohnya bila kita da borak-borak dengan member2 laki kita? Mesti macam tu jugak kan? Cuba tanya dia dulu siapa mereka2 ni dengan laki korang. Kan selesai. Lelaki ni x suka sangat tunjuk perasaan sayang diorang. Sebabnya EGO. hoho



So, aku conclude laki dengan perempuan ni SERI. Dua-dua sama complicated. hehe.

Tapii...adalah sorang (member sekelas) ni cakap "Semua masalah boleh diselesaikan kecuali PEREMPUAN?" ;p Amboi2..nak salahkan perempuan je la ea? Kalau perempuan x ada kat dunia ni, x lengkap hidup korang tau? haha ;p




p/s : Jangan marah-marah ea? Chill oke! ;)






0 comments:

Post a Comment

Komen di sini kalau suka =)