Friday, 21 September 2012

Challenging semester

Assalamualaikum


It's already been 2 weeks semester baru da bermula. 

Apa yg menariknya, minggu pertama kami da start belajar n telah diberikan assignment. huu.. -..-' Kalau student lain, maybe masih ada lagi yang goyang-goyang kaki lagi, tapi x bagi kitorang.

Tiap-tiap minggu ada presentation untuk subjek Issue & Ethics in Finance. Tak ada final paper subjek ni. Presentation cuma 5 minit je seorang tapi nak mencari maklumatnye tu........Ya Allah! Hanya Tuhan je yg tahu... Memang la sekarang maklumat kononnya di hujung jari kan...taip je ape yg nak dicari. Tap! Terus keluar. Tapi apa yg kita nak tak semua ada kan... Lebih kurang je semua. Itu maknanya di hujung jari x cukup! Kalau boleh nak maklumat sampai dalam jari. Tepat dan betul 100% ;p


Tugas yg kena dibuat. Kami kena cari satu isu yg berkaitan dengan Finance setiap minggu. Contoh : 'Government may announce deficit budget for 2013" ----> Cari sebab kenapa boleh deficit ----> Buat analisis n make comparison dengan tahun-tahun sebelumnya -----> Critique n try bagi suggestion.

Time present tu, memang lecturer akan komen n tanya on the spot. Bayangkan korang tengah present depan board of directors, pastu kena tanya banyak soalan dari chairman. Mau terkencing, termuntah, tercabut kepala lutut jugak la nak menjawab. haha ;P Kalau x dapat, memang kena hentam la. huhu

Itu baru 1 subjek nak kena pikir. Belum lagi 5 subjek yg lain. hukhuk.

Ni la gaya student bila tension wat assignment -..-


N bagi nak menghilangkan ketensionan membuat assignment, meh la kita cari sumber inspirasi

|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
V

This one for female student. ehh?

|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
V

And this one for male student. ehh??


Praktiskan tips ini sepanjang anda membuat assignment ya. Pastinya idea akan datang mencurah-curah. ;p hekhek. LOL.

Ape yg penting : Doa ;)



Saturday, 8 September 2012

Mana HATI PERUT mereka??



Apa reaksi anda bila kejadian ni berlaku depan mata korang....



Sedihnya aku tengok kucing ni... Kucing ni pon ada perasaan, rasa ingin dibelai, disayangi, dimanja..tapi cara kejam ni yg kucing ni dapat?? ;'( Kalaulah kucing ni boleh bersuara, mesti da menjerit-jerit minta tolong. Tak berdosa pon kucing ni. Hidupnya makhluk ni kat muka bumi bukannya untuk diseksa n dipermainkan!

Aku siyes x paham kenapa mesti ada orang nak buat macam ni kat haiwan. Entah apa salah diorang sampai mesti kena bakar cenggitu. Kalau iye pon nak cuba ke, nak wat eksperimen ke..cuba bakar diri sendiri dulu sebelum bakar kucing ni. Mesti akan terfikir beribu kali kan nak bakar kucing ni sebab da rasa sakitnya macam mana. 

Tau tak kucing ni haiwan kesayangan Nabi? In case kalau yg bakar ni non-Muslim, x kan langsung x ada sifat keperimanusiaan? Manusia x berhak nak hapuskan makhluk Allah kat muka bumi ni melainkan Allah yg Maha Esa. Bila hati da semakin gelap, x mustahil sifat keperimanusiaan semakin hilang.


Ya Allah...semoga kau beri petunjuk n pengajaran kepada pelaku ni.. 


Thursday, 6 September 2012

Taat ♥

Assalamualaikum


Buat kaum Hawa yg sudah bergelar isteri, mahupun yg bakal bergelar isteri dan juga yg akan bergelar isteri suatu hari nanti..... ;)



Untuk isteri tersayang ............

  •  “Sekali suami minum air yang disediakan oleh isterinya adalah lebih baik dari berpuasa setahun”.
  • “Makanan yang disediakan oleh isteri kepada suaminya lebih baik dari isteri itu mengerjakan haji dan umrah”
  • “Mandi junub si isteri disebabkan jimak oleh suaminya lebih baik baginya daripada mengorbankan 1,000 ekor kambing sebagai sedekah kepada fakir miskin”.
  •  “Apabila isteri hamil ia dicatitkan sebagai seorang syahid dan khidmat kepada suaminya sebagai jihad”.
  •  “Pemeliharaan yang baik terhadap anak-anak adalah menjadi benteng neraka, pandangan yang baik dan harmonis terhadap suami adalah menjadi tasbih (zikir)”.
  • “Tidak akan putus ganjaran dari Allah kepada seorang isteri yang siang dan malamnya menggembirakan suaminya”.
  • “Apabila meninggal dunia seorang dan suaminya redha, nescaya ia dimasukkan ke dalam syurga”. (Hadis Riwayat Tarmizi)
  •  “Seseorang wanita apabila ia mengerjakan sembahyang yng difardhukan ke atasnya, berpuasa pada bulan Ramadhan, menjaga kehormatan dirinya dan taat kepada suaminya maka berhaklah ia masuk syurga dari mana-mana pintu yang ia suka”.


Dan ingatlah wahai wanita, semua itu terangkum di dalam suatu perkataan iaitu "TAAT"...

#copy&paste


Tuesday, 4 September 2012

Back to Real Life

Assalamualaikum


Da masuk bulan Septemberr...That means new semester will be begin. Ouch! Malasnya nak packing-packing barang ni. Makin naik sem, makin malas nak packing. Why? Yela, tiap 6 bulan je mesti kena packing. Kalau dulu time matrik, seminggu sebelum balik, mesti da start kemas. Sekarang? Hurm, sehari sebelum balik pon boleyy...haha

Owh...aku kena refresh balik otak aku. Lepas da 2 bulan cuti, mana mungkin aku dapat pick up dgn cepat kat kelas. Minggu pertama kelas, masih meroyan lagi nak cuti eh biasanya. hehe. Dan-dan pulak baru lepas mood raya. Banyak sangat makan kuih raya sampai da jem otak. Open house pon masih banyak dibuat. 

Tup tup masuk da kena ngadap buku..homai..sem depan tough...hampir semua subjek capai 4 credit hour. Jatuh sikit, memang menjunam la pointer....N harap-harap dapat la lecturer yg senang bagi A kt student. hiks! ;) Ada ke tak ea??huhu


Register course
Done!

Salin timetable
Done!

Kemas segala khazanah semester lepas
Done!

Semangat baru n azam baru.
err..in process. hik! ;p


Ok la...azam baru sentiasa sama la dong! hoho. Mau bikin yg terbaik. hehe. InsyaAllah  ;)


p/s : Another few days...hmm -,-'