Friday, 21 September 2012

Challenging semester

Assalamualaikum


It's already been 2 weeks semester baru da bermula. 

Apa yg menariknya, minggu pertama kami da start belajar n telah diberikan assignment. huu.. -..-' Kalau student lain, maybe masih ada lagi yang goyang-goyang kaki lagi, tapi x bagi kitorang.

Tiap-tiap minggu ada presentation untuk subjek Issue & Ethics in Finance. Tak ada final paper subjek ni. Presentation cuma 5 minit je seorang tapi nak mencari maklumatnye tu........Ya Allah! Hanya Tuhan je yg tahu... Memang la sekarang maklumat kononnya di hujung jari kan...taip je ape yg nak dicari. Tap! Terus keluar. Tapi apa yg kita nak tak semua ada kan... Lebih kurang je semua. Itu maknanya di hujung jari x cukup! Kalau boleh nak maklumat sampai dalam jari. Tepat dan betul 100% ;p


Tugas yg kena dibuat. Kami kena cari satu isu yg berkaitan dengan Finance setiap minggu. Contoh : 'Government may announce deficit budget for 2013" ----> Cari sebab kenapa boleh deficit ----> Buat analisis n make comparison dengan tahun-tahun sebelumnya -----> Critique n try bagi suggestion.

Time present tu, memang lecturer akan komen n tanya on the spot. Bayangkan korang tengah present depan board of directors, pastu kena tanya banyak soalan dari chairman. Mau terkencing, termuntah, tercabut kepala lutut jugak la nak menjawab. haha ;P Kalau x dapat, memang kena hentam la. huhu

Itu baru 1 subjek nak kena pikir. Belum lagi 5 subjek yg lain. hukhuk.

Ni la gaya student bila tension wat assignment -..-


N bagi nak menghilangkan ketensionan membuat assignment, meh la kita cari sumber inspirasi

|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
V

This one for female student. ehh?

|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
V

And this one for male student. ehh??


Praktiskan tips ini sepanjang anda membuat assignment ya. Pastinya idea akan datang mencurah-curah. ;p hekhek. LOL.

Ape yg penting : Doa ;)



2 comments:

Komen di sini kalau suka =)