Sunday, 24 March 2013

Puppies for sale


Just wanna share this short story to all of you. Maybe some of you might have read this. :)

    A store owner was tacking a sign above his door that read "Puppies for Sale". Signs like that have a way of attracting small children, and sure enough, a little boy appeared under the store owner's sign. "How much are you going to sell the puppies for?" he asked.
   The store owner replied, "Anywhere from $30 to $50."
   The little boy reached in his pocket and pulled out some change. "I have $2.37," he said. "Can I please look at them?"
   The store owner smiled and whistled and out of the kennel came Lady, who ran down the aisle of his store followed by five teeny, tiny balls of fur. One puppy was lagging considerably behind. Immediately the little boy singled out the lagging, limping puppy and said "What's wrong with that little dog?"
   The store owner explained that the veterinarian had examined the little puppy and had discovered it didn't have a hip socket. It would always limp. It would always be lame. The little boy become excited. "That is the little puppy that I want to buy".
   The store owner said, "No, you don't want to buy that little dog. If you really want him, I'll just give him  to you.."
   The little boy got quite upset. He looked straight into the store owner's eyes, pointing his finger and said, "I don't want you give him to me. That little dog is worth every bit as much as all the other dogs and I'll pay full price. In fact, I'll give you $2.37 now, and fifty cents a month until I have him paid for."
   The store owner countered, "You really don;t want to buy this little dog. He is never going to be able to run and jump and play with you like the other puppies."
   To this, the little boy reached down and rolled up his pant leg to reveal a badly twisted, crippled left leg supported by a big metal brace. He looked up at the store owner and softly replied, "Well, I don't run so well myself, and the little puppy will need someone who understands!"


Source: ChickenSoup

Monday, 18 March 2013

Jodoh



Benar jodoh itu ketentuan Tuhan. Semakin meningkat umur, semakin aku rasa banyak tanggungjawab yg bakal aku pikul selepas ini. Menjadi isteri, dan dalam masa yg sama menjadi ibu pada anak-anakku kelak. Entah bila akan aku berubah status *menghitung hari* Mungkin bulan depan, satu tahun lagi, 5 tahun lagi ataupun 10 tahun? err... xnak lah lama sangat kan.. eheh. Semua itu urusan Dia. Hanya pada Dia aku berserah.

Tidak semestinya orang yg selalu dengan kita, yg selalu ambil berat dengan kita, yg bersama bertahun lamanya itu adalah jodoh kita. Kadang-kadang kita tak sedar rupa-rupanya orang yg kita kenal dari jauh mahupun yg sudah lama wujud depan kita adalah jodoh kita. Rahsia Allah. Siapa tahu kan? Dan...tipu kalau aku kata aku tak takut siapa yg bakal jadi teman hidup aku suatu hari nanti. Orang kata, kita tidak boleh terlalu mengharap, kelak merana diri. Kita hanya menentukan, tapi Allah segala perancang. Walau sekuat mana kita pertahankan, tapi jika sudah tertulis dia bukan jodoh kita, siapa kita untuk menghalang kan? Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui dan tahu apa yg terbaik untuk setiap hambanya.



Ye. Aku sedar semua itu. Oleh sebab itu kadang-kadang aku sentiasa dingin. Aku kaku. Hilang segala keceriaan aku. Kadang-kadang juga aku rasa tidak kisah dengan semua itu. Aku tak nak terlalu berharap walaupun dalam diam aku sentiasa berharap sebenarnya. Berharap itu yg terbaik untuk aku, yg terakhir untuk aku. Aku tak nak bila aku kecewa suatu hari nanti, aku jadi lemah. Aku mahu jadi kuat. 


Dan kepada jodohku di luar sana, terimalah aku kerana-Nya suatu hari nanti.

Ku Pinang Kau Dengan Bismillah

Dan untuk 'dia' juga



Saturday, 16 March 2013

Streamyx Vs Instanet


Assalamualaikum

Wahh...rupa-rupanya hampir 20 hari jugak la aku tak update. Patutnya time aku kat rumah la blog ni kena sentiasa diupdate. Sebenarnya kan, bnyak benda aku nak merepak masa aku senyap tanpa berita......banyak benda nak bebel kat sini. Tapi ada satu sebab utama kenapa terjadi. heh :P

Selama ni aku on9 ke, aku buat assignment ke, atau pon senang cerita nak surf internet, aku bergantung pada line internet jiran sebelah rumah aku. hehe. Free of charge taww. Kau hado?? haha. Baik pulak la jiran aku kan x nak buat password. Memang jiran sekeliling amik peluang la nak dapat line free........termasuk la aku. hehe. Aku rasa memang die sengaja x nak buat security password. Ala. bukan luak pon kan. hehe

Nak dijadikan cerita, last bulan Februari hari tu masa aku nak on9, tiba-tiba langsung x ada internet connection. Huaaaaa. Aku rasa macam "huh, tolong lah ada!!!!" sambil tangan x habis2 refresh nak cari connection. Setelah  berkali-kali, sampai da ke hujung dunia rumah aku try cari, memang betol x ada line. Xpe lah...besok2 ada balik la ni...*pujuk diri sendiri*

Setelah seminggu berlalu......

Masih x ada juga. Ok. Time tu la aku ase memerlukan internet. Terdesak!! Sebab nak cari info untuk buat research. Dalam minggu tu nak kena hantar draft proposal kat advisor. Aku pon decide nak beli broadband prepaid. X nak lagi guna bil. Serik aku. Kena tipu pon ye, kena bayar mahal pon ye, tapi line macam haremm.

Dalam masa 1 jam lebih je aku survey sane sini, akhirnya dapat la jugak beli Instanet dari Celcom. Aku x berani guna Maxis. Sebab sebelum ni guna Maxis pon. haha ;p Digi pon tak nak. Takut x dapat coverage. Tuan kedai telepon kate U mobile pon ok. Laju. Tapi aku cari tak jumpe la pulak. So, option terakhir is Celcom. Berharap sangat moga-moga ada coverage kat rumah aku. Even coverage Celcom ni meluas, tapi ada sesetengah tempat yg x sampai.

Beli modem plus simcard, dapat la dengan harga RM119. Tambah lagi RM10 untk cukupkan RM20 seminggu dengan limit 500mb. Not bad :D Memang time tu aku nak guna line untuk seminggu je. Law ase nak guna lagi, nanti topap la. Senang kan? :)

Aku guna pelan yg seminggu punye. So, cuma dapat RM18 je seminggu. 


Then, malam tu gak la aku cuba. First trial, asyik x dapat connect je. Bile aku da setting sana sini, baru la ok. Weehuu! Line laju giler seh. Kadang2 boleh sampai 4 bar!!! :D Aku pon memang gembira sakan la bila dapat on9. wahaha.

Dalam dua hari lepas kot, tiba-tiba bila aku on laptop, terbeliak biji mate aku bila lampu wireless berkelip laju menandakan ada detect line internet.

Terus aku klik.

dan.....


Haaa?? Uma sebelah da ada line balik la? Uwala, broadband prepaid aku ni cam ne? Nasib baik jenis topap punye. grrrr... #Sigh