Saturday, 8 June 2013

Dugaan Apa Pulak Kali ni....



Lagi 2 minggu thesis kena siapkan sepenuhnya. Allah, kejadian malam tadi seakan nak buat aku meraung satu dunia. Sedang membuat thesis, at the same time aku tengah download software SPSS untuk kali yg ke 2 selepas SPSS yg sebelum ni da expired untuk kesekian kalinya. Tahu tak, nak download je da makan berejam-rejam, last-last dia bagi aku malang. Habis je download, pelik  jugak la bila file dalam form Archieve Zip. Kenapa nak kena extract pulak. Then, dengan sesuka hatinya aku pon extract bila dia da mintak berbuat demikian sebelum boleh install.

Selesai je, laptop tiba-tiba hang. Jangan buat hal...aku tengah siapkan thesis ni ha... Banyak da aku buat ni...Dari petang tadi tuh. Hati aku time tu macam nak meloncat keluar bila laptop cik Acer da merajuk macam ni. Banyak benda penting dalam tu.....


Dan


Pap!

Shutting down............................... (tidakkkkk!)


Tenangkan hati. Aku on kan balik. Menunggu window muncul. Ok, muncul macam biasa. Pastu, tiba-tiba banyak keluar box. Dan hampir nak terkeluar biji mata bila banyak terbaca banyak program missing, kena install balik, ada program x active. Holaaa.... Kenapa jadi macam ni T_T Aku try click button start kat bawah dan betul...bila click kat all programs, banyak benda takde. Kenapa ni...kenapa ni.... Cepat-cepat click Microsoft Word. Dengan harapan dapat bukak document yg da autosaved. Nak transfer ke pendrive. Dan Micrososft Office pon install sebelum boleh buka. Dapat je bukak Cik Acer hang lagi. Terus semua file hilang dan dia tershut down dengan sendirinya. Tiba-tiba lampu menyala balik. Laptop on dengan sendirinya juga. Memang da gila laptop ni! Hidup je laptop tu,  aku cepat-cepat copy file thesis aku dan transfer ke pendrive cepat-cepat. Mujur sempat!



Dan dia akan mati sendiri dan ter 'on' dengan sendirinya bila aku cuba hidupkan selepas tu. Berulang-ulang kali. Nak tak nak aku tarpaksa tanggalkan bateri dan cabut charger untuk elak laptop hidup.



Mustahil x keluar air mata aku malam tadi T___T Thesis yg aku siapkan x dapat diselamatkan. Tapi nasib baik ada document asal yg sempat ambil. Maunya tak menangis bila banyak kenangan dalam tu. Benda-benda penting lagi. Ada sebahagian jurnal aku cuma bookmark je.


Pagi tadi on kan balik. Masih lagi perangai yg sama :'(


Mujur adik aku tengah bercuti sekarang ni. Boleh guna laptop dia kejap sementara dia tengah cuti. Apa yg pasti Cik Acer akan aku betulkan juga dalam minggu ni :( Mohon jangan hilang semua gambar dan report-report aku dalm tu. hukhuk.


Maybe lepas ni aku da serik nak download benda-benda yg aku jarang download. Serikkk!!!!


6 comments:

  1. penah rasa benda yg sama .. wlaupn skadar asignmnt biasa tp rasa nk meraung 1 tmn prumahan . dugaan :) harap sabar ye :)

    ReplyDelete
  2. banyakkan bersabar..semoga dipermudahkan segala urusan :)

    ReplyDelete
  3. mmg cabaran nk siapkan thesis kn? mai nk myiapkn ni mmg rasa berserabut sgt! terkejar2! tmbahan lak bila mai kne ulang-alik ke johor..nway, gud luk nye!:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. 2 la. mule2 mmng cabarn btol! tp bile da siap n da habis viva barulah rasa lega kan? btw, tq! :)

      Delete

Komen di sini kalau suka =)