Friday, 20 September 2013

Rindu



Salam. Aku rindu zaman aku yg dulu, rajin nak update blog, rajin blogwalking, dan jugak rajin nak cantik-cantikkan blog. Dulu lain, sekarang lain. Erm, padahal tak ada apa yg berubah pon. Cuma sebenarnya aku ketandusan idea nak update blog. Kadang-kadang pernah aje idea berlumba-lumba masuk dalam otak nak buat entry dekat sini, tapi mood pulak yg menghalang aku untuk menaip. Sangat sadis ok. Elok ikutkan saja perangai aku yg satu ni. Kalau diturutkan jugak, sah-sah berterabur ayat aku. 




Pasal kerja, itu lain entry eh. hihi. Betul kata orang, nak cari sesuap nasi sebenarnya memang payah. Mana nak cari duit utk bayar hutang, bayar loan, shopping, penuhi keperluan and so on. Makan gaji adalah jalan yg selamat, tapi lagi tepat kalau bekerja sendiri. Terpulang pada kita lah nak pilih low risk or high risk. Low risk low return, but high risk high return. Bear it in your mind :) Walaupun Finance adalah bidang aku, rasanya tak salah kalau aku berusaha untuk cebur bidang lain pada masa yg sama. Janji minat itu ada. Semoga tercapai impian aku yg satu ini. #Rahsia. heee



And now I realized how I missed everything. My friend, my study life, my childhood. Ohh.. jika ada kucing biru dalam dunia ni, da lama aku mintak kucing tu pintu masa. Hah, impossible. How can masa boleh berundur kembali kan?


Throwback. Matrik life. Miss them so badly :(


Bye2.



Thursday, 12 September 2013

Review : The Wedding Breaker




Salam. Jyeaahh! Baru habis baca novel The Wedding Breaker yg tersangatlah awesome. Terima kasih Tengku Adam Kamil kerana berjaya menawan hati saya. Dalam banyak-banyak hero yg saya angankan, awaklah yg paling tip top. Tertawan bila Adam Kamil dah mula sedar apa itu erti kehidupan dan tahu kepentingan beragama sebagai seorang Islam. Antara senarai 'imam' yg terbaik untuk cewek-cewek di luar. hehe. Haduyai, ni lah masalah aku bila da fall in love dengan hero novel. Gila bayang oh. hahaha. 




Actually da lama perasan kewujudan novel ni. Masa pergi pesta buku, entah kenapa tak teringin nak beli walaupun da nampak depan mata. Lepas nampak and dengar sendiri orang kata yg novel ni best and banyak pengisian yg boleh kita dapat, barulah tecari-cari novel ni. hewhew. Sumpah best giler weh! Cepat-cepatlah grab novel ni. hiks! Rating 9.8/10. 


Dan betul, 

Jangan pernah mengungkit kisah hitam lalu andai seseorang itu sudah bertaubat dan berhenti dari kesilapan yg lepas. Manusia sering melakukan kesilapan. Dan kita bukan Tuhan untuk menilai manusia itu baik ataupun jahat kerana semua itu diadili oleh Yg Maha Kuasa. 


"Seandainya 50 ribu tahun sebelum terciptanya langit dan bumi, Allah telah mencatat nama awak di sisi saya, will you accept that? Awak takkan tahu siapa jodoh awak selagi lafaz akad nikah diangkat, Ariana. Jangan terlampau yakin seperti ilmu tentang takdir dan masa depan awak tersimpan dalam pengetahuan awak. Semua tu hak eksklusif Allah SWT. Malaikat yg menuliskan takdir kita di lohmahfuz pon tidak mengetahuinya, inikan kita pula Ariana...." ~ Tengku Adam Kamil

"Adam, just leave me alone. Soal takdir itu Allah SWT punya kuasa. Awak ajak saya kahwin, awak dah bersedia ke untuk menjadi imam saya dan anak-anak awak? Perkahwinan bukan hanya penyelesaian kepada nafsu yg membuak, Adam. Tapi lebih dari itu. Awak sudah bersedia untuk memikul dosa saya jika saya tersilap? Dosa anak-anak awak jika mereka tidak patuh pada arahan Allah SWT?" ~ Ariana Rose

Wednesday, 11 September 2013

Wordless Wednesday # Cute #




Amboi2..da besar panjang pon nak menyusu lagi?
Kesian mummy...sampai tenggelam badan.. ehee...




Monday, 2 September 2013

Raya + Wedding = Reunion


Assalamualaikum


Lagi kurang seminggu okehh raya nak habis. Dulu orang sambut raya seminggu je. Sekarang ni, selagi dalam bulan Syawal, selagi tu lah sambut raya. Over tau. hihi. 


Raya with my girls


Ini cerita seminggu yg lepas. Plan last minit woii...Tak sangka menjadi jugak akhirnya nak raya sama-sama :D Olaa..ni part yg touching sekali bila diorang sanggup ambil aku kat rumah semata-mata nak aku join lepas dapat tahu aku x ada transport nak baraan. *kesat air mata* Bukannya dekat weh. Dari Putrajaya turun Shah Alam lepas tu turun Telok Panglima Garang and gerak terus ke Damansara. Gigih noo nak amik aku kat sini. Serba salah aku dibuatnya. wuwuw. Btw, ni yg buat aku syg kat korang lebih ni! hihi


Baru aku perasan time ni Shazika hilang ke mana entah. haha. Bila ingat-ingat balik, die da balik rumah dulu daa..hee
Dan thanx a lot Syak sebab sudi membuat kami kegemukan! 2-3 round jugak la kitorang buat amal perut kat situ. haha :P


Time ni soto pulak yg terhidang kat rumah Shazika. Makin maju perut kami ke depan ye. kahkah. 

Settle kat Damansara. Then after buat mesyuarat kecil, kami decide untuk ke Port Klang. Turn rumah Fara pulak. Dalam pukul 6 petang kitorang gerak tahu. Tu yg aku da habaq awal-awal tadi,  ini plan last minit ni. Sebenarnya kitorang keluar rumah time tengahari taw. huhu. Sampai rumah Syak je dah pukul 3 lebih. 



Dinner di rumah Farrah Diba. Menarik betul mihun yg mak Fara buat. Nak menangis tengok. ngee. Kalau korang nak tahu, die ni artis taw. Tapi tang nama je la yg artis. haha. 


Jumpa-jumpa je gelak sesama sendiri sebab baju lebih kurang sama. Tapi kan gua syak hangpa berdua ni memang da plan sama nak jadi bodyguard aku kot. harhar :P


Memandangkan waktu pon mencumburui kitorang semua, rumah aku menjadi kunjungan yg terakhir. Kira hantar aku sekali gituu. Tapi sorry la ye korang, aku takde buat makan-makan untuk korang semua. sob..sob.. T_T 


Tadaaa! Haziq in the house :D Alolo...


Lepas ni kalau ada masa, InsyaAllah turun Putrajaya pulak eh. :)


Wedding

Habis je puasa, berduyun-duyun kad jemputan datang untuk walimah. Dan ini cerita hot yg paling hot aku nak cerita. :D Siapa sangka, ingatkan cinta monyet je diorang berdua ni masa sekolah. Yela, gua punya rakan sekelas ni giler-giler orangnya. Kalau bercerita riuh sekampung. Maklumlah, wakil pidato and debat sekolah bagai. hehe. Bila cikgu takde kat kelas je, terus cari kumbang dia kat kelas sebelah. Biasalah, borak-borak, nak sembang-sembang. Dan aku ingat lagi, bila dia kata kata dia dah plan nak buat wedding kat dewan sekolah, time tu aku rasa wahhh...dah plan nak kahwin daa. ngee...


Tengok, tercapai impian diorang untuk bersama. Betul-betul tak sangka, kahwin muda diorang berdua ni. Ohh...sweeeet  taw. Kalau dah sampai jodoh tak ke mana kann.. Bila kira-kira balik, tahun ni dah tahun ketujuh diorang bersama :D


Tanggal 31 Ogos, Muhammad Fuad & Ina Nadzirah dah berjaya menukar status dengan kejayaan Fuad melafazkan akad nikah dengan sekali lafaz! Wahwah, Tahniah Fuad! :D Mesti dah berlatih banyak kali ni. kikiki. 


Takpelah, buat majlis kat rumah pon da afdal. Dewan sekolah tu hanya sebahagian rancangan mereka je. hehe. Dan malam tu, penuh rumah Ina dengan tetamu. Yg bestnya, dah macam reunion bila jumpa dengan semua kawan-kawan sekolah. 

Pic ni amik kat fb kawan aku. hee

Betul-betul kecoh malam tuh. Masing-masing dah lain dah. :)

Nasi minyak pengantin sedap sangat...dann..jadinya...terserlah kebuncitan. hoho



Meriaahh sangat malam tu! :D Seronok bila jumpa kawan-kawan lama. Seronok bila tengok Ina & Fuad akhirnya bersatu. Seronok sangat sampaikan ada yg tak sempat nak bertegur sapa juga dengan yg lain. Ey? Tau-tau je dah balik dulu. Maklumlah, ramai sangat. Tak sedar. hoho.


Semoga berbahagia Ina & Fuad. :)

Till then,