Thursday, 31 October 2013

Animated pictures



Salam. Inilah hasilnya bila ku kebosanan. Dan last-last aku gelak sensorang sampai nak terkeluar isi perut. haha. Aduhai, rindu betul bila diingatkan balik. 

Fairytale vs Patrick


Kuch Kuch hota hei



Melompat lebih tinggi


Sekian. 





Saturday, 26 October 2013

La la la Kerjalah


Assalamualaikum


Genap 2 bulan 5 hari aku sudah bekerja. Pekerjaan yg aku terima sebagai kerja sementara sebelum mendapat pekerjaan yg lagi baik. Tapi x bermaksud aku langsung tak tengok vacancy yg ada dekat website. Ada yg berkenan, aku apply. Dan baru-baru ni, aku dah buat pengesahan jawatan di tempat aku bekerja sekarang. Mungkin bila aku dah dapat transkrip penuh, baru aku bergiat nak cari balik kerja yg kena dengan bidang aku.


Dalam masa yg sama aku ada dapat offer dari company lain untuk bekerja, tapi terpaksa tolak sebab banyak faktor yg aku perlu consider. Transport, jarak dari rumah, dan masa antara benda yg aku titik beratkan. huhu. Sekarang ni, aku dah mula selesa sebanyak 80/100 di tempat kerja. Takkan berganjak peratus tu walaupun semua staff kat situ peramah and senang nak masuk. hihi. Dan aku dah punya ramai kenalan dari macam-macam bangsa and negara. haha. Kesan bila kilang hire foreign workers. 


Kerja aku sebagai document controller hanya sibuk bila musim audit sahaja dan aku kena make sure semua dokumen di setiap department menepati piawaian ISO iaitu mesti ada dokumen no, revision, cop, assign document number and menepati format. Macam gila kuasa bila dengar, tapi tu lah yg jadi. haha. Tapi agak tak tahan jugak kerja ni sebab bagi aku macam remeh. hekhek. Bagi aku lah... even sebenarnya memang perlu benda tu.



Bila tak ada audit, kerja yg hari-hari aku buat ialah key-in data and buat report untuk production. Tempat aku bukan di admin office, tapi di production office, iaitu bahagian Quality Assurance and Quality Control (QAQC). Nampak kannn ni bukan bidang aku...huwaa.. T_T Redha je lah. Banyak benda baru aku belajar sebenarnya. Pengalaman pon dapat. Skill aku dalam Microsoft Excel pon serba sedikit ada improvement. hoho. Dulu time study, aku cuma tahu bukak, isi data, lepas tu print. haha... Korang pon mesti macam aku jugak kannn.. Baik mengaku! haha


Bosan-bosan je, pandang je depan. Macam-macam ragam orang tengah buat kerja boleh tengok. Macam drama ada. Ada jugak tak senonohnya bila ada operator yg sibuk betulkan seluar bila nak terjatuh. Ceh. buat sakit mata aku jek -___-"



Balik kerja, amik gambar dengan budak kecik ni. Amboi, dah pandai posing depan camera ye diee... Mengalahkan kakaknya. Saiz kepala pon nak sama besar dengan aku dah. haha. Nanti time konvo, amik gambar lagi ye dik... hee






Saturday, 19 October 2013

Chocolate Cheesecake



Assalamualaikum


Sebenarnya dah lama buat kek ni. Kira-kira sebulan lebih yang lepas. Demi nak menghabiskan lebihan bahan-bahan biskut raya, terhasillah sebiji kek untuk santapan supper. hekhek. Bila buat di malam hari, malam tu jugaklah nak rasa. :D



Tak susah nak buat kek ni. Resipi  macam kek coklat biasa, cuma tambah cheese sahaja untuk kelainan.

Resipi :

Lapisan coklat
125g mentega
2 biji telur
150g gula kastor
115g tepung gandum
40g serbuk koko
1 sk esen vanilla.


Lapisan cheese:
250g krim keju
2 sudu besar tepung gandum
1 biji telur
50g gula kastor



1. Pukul mentega dan gula sehingga kembang. Masukkan telur dan esen vanilla dan pukul sekali lagi. Kemudian, masukkan tepung dan serbuk koko. Pukul sehingga sebati. Ketepikan.
2. Untuk lapisan cheese, pukul krim keju dan gula sehingga kembang. Masukkan telur, esen vanilla dan tepung gandum. Pukul sehingga sebati dan kembang. 
3. Masukkan adunan lapisan coklat dan lapisan cheese ke dalam loyang secara selang seli. Kemudian bakar sehingga masak dengan menggunakan suhu 170c selama 45 minit atau 1 jam bergantung pada oven masing-masing. 


Siap! Kalau suka letak topping kat atas kek tu, boleh cairkan coklat masak ataupun topping buatan sendiri. Aku lagi suka buat sendiri. Hanya gunakan susu cair, susu pekat dan serbuk koko sahaja. Kemudian, panaskan atas api dan kacau sehingga pekat. Akhir sekali, boleh hiaskan kek anda dengan citarasa masing-masing. 




Happy Trying! ^^







Wednesday, 9 October 2013

Tips Menghadapi Interview



Salam. Interview ataupun temuduga mungkin satu benda yg paling kita cuak time nak apply kerja. Termasuk aku. Lagi-lagi kalau company tu besar. Dan sejujurnya, sebelum aku pergi interview, aku search dulu tips-tips yang boleh digunakan semasa interview tu nanti. Boleh elak sikit perasaan nervous.




Sebelum aku cerita panjang, ini antara tips yg boleh diguna pakai :


Refresh balik subject yg pernah kita belajar 
Benda ni paling penting! Sangat-sangat penting. Biasanya kita apply kerja mesti related dengan kita punya bidang right? Kadang-kadang tak semua benda kita ingat yg kita belajar dalam masa 3 or 4 tahun. So, it is advisable  to open back your book during your study. Ada sesetengah interviewer yg suka bertanya kepada calon tentang subject yg kita belajar in order to know our knowledge.


Pastikan semua dokumen penting ada dalam fail
Sijil-sijil, resume, transkrip, gambar and salinan IC antara benda yg mesti ada dan WAJIB ada semasa interview. Pastikan jangan lupa juga bawa alat tulis especially PEN untuk mengisi form nanti.


Fasih berbahasa Inggeris.
Ini antara benda yg sangat penting juga. Most private companies normally will speak in English. Written and spoken benda yg berbeza. Nak improve kita punya English, banyakkan membaca dan juga berlatih bercakap dalam English. And mesti CONFIDENT dengan apa yg kita cakap walaupun kita rasa English kita agak tunggang langgang sikit. As long as they can understand what we wanna say, it's good enough. Eherr.



Ini tips yg aku boleh kongsi berdasarkan pengalaman aku. Dan petang tadi baru je pergi interview untuk 1 jawatan ni. Seriau jugak dibuatnya bila gaji yg ditawarkan sangat jauh bezanya dengan gaji yg aku kerja sekarang. Tips yg first sekali tu, memang betul. 

Sekali interviewer tu tanya aku hampir semua subject, lupa x lupa, banyak goreng jugak lah aku jawab. Dan aku hanya buat muka comel jek masa jawab soalan, walaupun aku tahu sebenarnya banyak salah. huwaa. Dia tanya benda yg sangat-sangat specific. Benda yg kau kena buat exercise hari-hari, yg baru kau nampak. Tak ke haru. Bila ada benda yg boleh aku jawab, lagi semangat dia tanya. Kemain excited. Dekat sejam berkurung. huhu

Rasa rendah diri dalam diri aku tetap ada sebab tengok calon lain macam lagi hebat. Dan rasa tak puas hati pon ada sebab aku tak perform dengan baik :(


Dan tips yg terakhir


Banyakkan doa dan Tawakal
Kita da berusaha, tapi yg boleh menggerakkan hati orang tu hanya Tuhan saja. Banyakkan berdoa. Minta pertolongan supaya apa yg kita hajat tu tercapai. Tawakal. Andai kata tak dapat, jangan putus asa. Rezeki pasti ada di mana-mana :D


Thursday, 3 October 2013

Save the Date



Salam. Pertama sekali, jangan salah tafsir bila tengok tajuk entry aku. Gaya serupa macam nak umum tarikh tunang or tarikh nikah je. hewhew. Bukan bukan bukan. Dan secara rasminya keluar jugak tarikh yg dinanti-nantikan. Tadaaa!



Yess! My convocation ceremony this upcoming November. 


Yg agak sedihnya bila dapat tarikh dua hari sebelum tamat konvo. Konvo start 9 November until 19 November. Agak-agak meriah lagi tak ea? Kepada yg jual bunga tu, make sure bunga masih lagi lawa taw. hihi. Merepek je aku ni :D Dan termakbul juga nak sidang pagi. Tak adalah kelam kabut sangat bila dah habis nanti. Boleh ambik gambar banyak-banyak. Nak melompat ke, nak terbaring ke, nak tergolek-golek macam dalam cerita Hindustan pon sempat nanti. hekhek.


Oh ye. Kod program untuk kos aku ialah BM222 that stand for Business Administration (Finance). Lepas ni, tinggal ambil jubah konvo and settle yuran konvo. 


17th November 2013.


Wait for me :)