Saturday, 26 October 2013

La la la Kerjalah


Assalamualaikum


Genap 2 bulan 5 hari aku sudah bekerja. Pekerjaan yg aku terima sebagai kerja sementara sebelum mendapat pekerjaan yg lagi baik. Tapi x bermaksud aku langsung tak tengok vacancy yg ada dekat website. Ada yg berkenan, aku apply. Dan baru-baru ni, aku dah buat pengesahan jawatan di tempat aku bekerja sekarang. Mungkin bila aku dah dapat transkrip penuh, baru aku bergiat nak cari balik kerja yg kena dengan bidang aku.


Dalam masa yg sama aku ada dapat offer dari company lain untuk bekerja, tapi terpaksa tolak sebab banyak faktor yg aku perlu consider. Transport, jarak dari rumah, dan masa antara benda yg aku titik beratkan. huhu. Sekarang ni, aku dah mula selesa sebanyak 80/100 di tempat kerja. Takkan berganjak peratus tu walaupun semua staff kat situ peramah and senang nak masuk. hihi. Dan aku dah punya ramai kenalan dari macam-macam bangsa and negara. haha. Kesan bila kilang hire foreign workers. 


Kerja aku sebagai document controller hanya sibuk bila musim audit sahaja dan aku kena make sure semua dokumen di setiap department menepati piawaian ISO iaitu mesti ada dokumen no, revision, cop, assign document number and menepati format. Macam gila kuasa bila dengar, tapi tu lah yg jadi. haha. Tapi agak tak tahan jugak kerja ni sebab bagi aku macam remeh. hekhek. Bagi aku lah... even sebenarnya memang perlu benda tu.



Bila tak ada audit, kerja yg hari-hari aku buat ialah key-in data and buat report untuk production. Tempat aku bukan di admin office, tapi di production office, iaitu bahagian Quality Assurance and Quality Control (QAQC). Nampak kannn ni bukan bidang aku...huwaa.. T_T Redha je lah. Banyak benda baru aku belajar sebenarnya. Pengalaman pon dapat. Skill aku dalam Microsoft Excel pon serba sedikit ada improvement. hoho. Dulu time study, aku cuma tahu bukak, isi data, lepas tu print. haha... Korang pon mesti macam aku jugak kannn.. Baik mengaku! haha


Bosan-bosan je, pandang je depan. Macam-macam ragam orang tengah buat kerja boleh tengok. Macam drama ada. Ada jugak tak senonohnya bila ada operator yg sibuk betulkan seluar bila nak terjatuh. Ceh. buat sakit mata aku jek -___-"



Balik kerja, amik gambar dengan budak kecik ni. Amboi, dah pandai posing depan camera ye diee... Mengalahkan kakaknya. Saiz kepala pon nak sama besar dengan aku dah. haha. Nanti time konvo, amik gambar lagi ye dik... hee






0 comments:

Post a Comment

Komen di sini kalau suka =)