Tuesday, 31 December 2013

Ayuh Ceriakan Diri :D


Assalamualaikum


Hampir ke penghujung tahun. Means buku baru perlu dibuka. Hidup baru pun perlu juga berupdate :D So, jom ceriakan diri anda bersama saya. Hehe. Macam buat iklan daa -__-


Saat dah dapat gaji adalah saat yg dinanti-nantikan setiap orang. Termasuk aku. eheh. Biasanya orang suka menghabiskan duit dengan membeli baju, tudung, kasut, beg or whatsoever untuk penampilan diri. Tapi peratusan aku terhadap benda tu semua tak lah terlalu tinggi sampai habis beratus. Beli bila hanya perlu je dan bila aku betul-betul nak. Kepuasan aku dapat dicapai bila :

Mencari sumber-sumber yg boleh dibuat makanan. Yeah. That's me. Bila masuk bab makanan, aku tak berapa berkira sangat. haha. Aku suka masuk supermarket. Walaupun  memang x ada benda yg nak dibeli, aku tetap akan masuk jugak. hoho. Niat asal cuma nak survey-survey tengok harga barang, tau-tau bila keluar dari supermarket, jinjit jugak beg plastik kat tangan. haha.

Puas hati walaupun keluar duit sedikit. Dan hasilnya akan jadi begini :


Sebahagian projek yg telah dijayakan. wee. Ini terapi diri tahu. Agak-agak sedih ke, ada masalah ke, tension ke, bosan sangat ke, pergi jenguk dapur then buatlah apa-apa makanan bila bahan-bahan mencukupi. Fikiran kau akan lapang dan kepuasan tu betul-betul maksimum bila berjaya dapat hasilkan sesuatu. Boleh lupa semua masalah. hikhik.


Sampai bila nak melayan perasaan sorang-sorang kan? Apa kata cuba sosialkan diri. Janganlah buat benda tak senonoh pulak. haha. Nak mensosialkan diri biarlah yg membawa kepada perubahan yg positif. 

Some of the events that had been organized at my workplace.



Kadang-kadang otak juga perlukan ketenangan. Mungkin ada sesetengah orang suka relax dengan cara shopping, ataupun makan, bergantung pada taste masing-masing la kan. Sejak beberapa minggu ni, tiap kali cuti aku mesti keluar dengan kawan-kawan ataupun dengan adik-adik aku. Tak kisah la ke mana, sekejap ataupun lama, janji keluar. Dan aku dapat rasa bebanan aku dah semakin berkurangan :D 




Jika kita mampu menghilangkan masalah seperti melepaskan buih di lautan, pasti kita tidak pernah kenal erti hidup dan tidak pernah tahu menyelesaikan masalah. Sia-sia saja akal yg dikurniakan kepada kita kerana kurang digunakan. 


xoxo