Monday, 15 December 2014

Simple Giveaway by Licha




Hello ebelibadi...
Jom ramai-ramai meriahkan GA di bawah ni.



KLIK BANNER DI ATAS

Antara hadiah-hadiah menarik:

Hadiah Penyertaan 
RM 20 X 6 pemenang
1 blog review oleh setiap penganjur (4 pemenang)
3 hadiah misteri 


Tarikh Penting
Tempoh GA berlangsung: 12.12.14 - 2.1.2015
Tarikh Pengumuman Pemenang : 5.1.2015.
Tarikh Pembayaran Hadiah : 5.1.15 - 10.1.15 (selewat-lewatnya)


Jangan lupa untuk turut serta oke! :D

Sunday, 14 December 2014

Resipi: Hokkaido Cupcake


Assalamualaikum

Memang dari dulu aku dok perhati and usha kek chiffon. Berkobar-kobar kemain nak try buat kek chiffon. Tapi bila mengenangkan oven and mixer kat rumah yang kadang-kadang sihat, kadang-kadang demam buat aku kelip-kelip mata banyak kali nak try.

Pernah la sekali aku cuba nasib buat kek minyak. Kek minyak ni tak macam kek biasa yg guna butter. Resipi paling simple nak buat ni, tapi kalau dah salah teknik ke, pukul adunan tak betul ke, sila-silalah bersiap sedia untuk terkebil-kebil mata. hahaha. First time buat, memang aku tak berhenti kembang hidung aku. Mana taknya, lembut and gebus gebas kek minyak tu oi. haha.

Pastu aku buat untuk second time. Bezanya aku buat dua adunan. Tapii...tak menjadi tau tak. Huwaa... Bila kek tengah dibakar, kek tu naik kat bahagian tengah punyalah tinggi macam nak keluarkan lava. Aku ingat benda biasa kalau bakar kek. Tup tup bila dah siap bakar, melopong tak sudah aku. Kek terus kecut dan bila potong, nampak macam kek tu bantat dan tak masak. Tak lembut macam sebelum ni. T_T

Sejak dari tu, aku macam dah putus harapan nak try buat kek yg lembut-lembut macam kapas. Tunggulah dapat oven and mixture baru. Sampai kucing aku dah beranak kali kesepuluh baru dapat beli agaknya. --"

Aku ni manalah tahan godaan bila nampak resipi kek yg best ni. So, satu hari tu aku tetiba teringin nak buat kek hokkaido. Aku jadi berani nak buat sebab kek ni kena bakar dalam bekas yg comel-comel kalau compare kek chiffon yg bakar guna loyang. Kalau tak menjadi jugak, memang sah-sah mixer problem.

Lepas semua bahan da cukup, aku pon mulakan misi. Entah kenapa berdebar-debar pulak. Hahaha. Kali ni aku buat memang betul-betul ikut cara yg diberikan. Lepas berhempas pulas dan siap dibakar, yihaaa!!! Menjadi weh hokkaido aku.

Huwaa...rasa nak menangis pulak bila kek ni menjadi. Hehehe.


Resipi yang aku cedok ni diambil dari ANIS FUAD dan blogger masakan terkenal Azlita MASAM MANIS. So, kira aku combine dan jadi satu resipi. hehe

Bahan-bahan:

(A)
3 biji kuning telur gred A
20 gram gula kastor
35 gram minyak jagung
60 ml susu segar
1 sudu kecil esen vanilla
55 gram tepung gandum
15 gram tepung jagung + tepung kastard
1 sudu kecil baking powder
Secubit garam

(B)
3 biji putih telur gred A
30 gram gula kastor

(C) - Cream Custard
1 sudu besar tepung gandum
1/2 sudu tepung kastard
1/2 sudu besar tepung jagung
4 sudu besar gula
200ml susu segar
1 sudu besar mentega
1 biji telur
1 sudu teh esen vanilla

Cara-caranya:

1. Untuk bahan A, pukul mentega dan gula sehingga kembang dan berkrim.
2. Masukkan tepung jagung, susu segar dan esen vanilla. Kacau rata.
3. Satukan tepung jagung dan tepung kastard dan juga baking powder.Kemudian ayak.
4. Masukkan adunan tepung dan garam sedikit demi sedikit. Kacau dengan teknik kaup balik. 

5. Untuk bahan B pula, pukul putih telur dan gula sehingga kembang dan bertanduk untuk dijadikan meringue. 
6. Bila Bahan B dah kembang, masukkan separuh adunan ke dalam Bahan A dan kaup balik. Kemudian, masukkan lebihan meringue dan kaup balik sehingga rata.
7. Bila adunan dah siap bolehlah masukkan adunan tu dalam mangkuk cupcake pilihan anda.
8. Bakar selama 25-30 minit pada suhu 170 darjah celcius atau sehingga kek masak.

9. Sementara menunggu cupcake masak, bolehlah sediakan cream custard untuk filling. Masukkan tepung, tepung jagung dan gula.
10. Masukkan susu. Kacau rata dengan menggunakan whisk. Jangan ada yang berketul. 
11. Masukkan telur dan esen vanilla. Kacau lagi.
12. Masakkan cream di atas api sederhana dan hendaklah sentiasa kacau sehingga pekat. Tutup api. 
13. Bila kek dah masak, pipingkan cream custard ke dalam cupcake. Tekan muncung piping ke dalam kek dan tekan piping bag. 
14. Taburkan sedikit gula aising di atas permukaan cupcake.


Siap! ^^



Sunday, 23 November 2014

Everything has its own time with its own wisdom



"Ko bila nak kahwin?"

"Ko bila nak dapat anak?"

"Ko bila nak masuk U?"

"Ko bila nak dapat kerja?"

Kawan saya pernah berkata, "Everything has its own time with its own wisdom."
"Semua perkara ada masanya yang tersendiri, dengan hikmahnya yang tersendiri,"

Kita tak perlu nak tanya "ko bila lagi?" Jika dia sudah berusaha, kita hargai usaha dia.

Tak perlu nak pressure lebih-lebih.

Elakkan daripada menjadi penyebab orang jadi sedih. Jadilah penyebab orang jadi gembira.
Senyum :)

Source: Aiman Azlan 



Yes. Part ni aku setuju sangat. Mungkin bagi sesetengah orang pertanyaan ni adalah pertanyaan biasa untuk semua orang. Tapi kadang-kadang, disebabkan pertanyaan sebeginilah kita buat insan tu bersedih dalam diam.

Rezeki orang datang dalam berbagai cara. Bukannya semua orang tak berusaha nak rezeki tu, cuma mungkin masa yang sesuai belum sampai kan. Contohnya soal jodoh. Bukan tak nak kahwin, just belum lagi jumpa jodoh yg sesuai. Bukan ke semua tu dah ditentukan di Loh Mahfuz? So, just wait je la. Tak perlu nak pressure oke? 

Kalau bab soal kerja pulak, ramai je yang tak dapat lagi pekerjaan yang diidamkan. Mungkin ada sesetengah pekerjaan yang orang dapat langsung tak kena bidang yg mereka belajar ataupun cuma kerja biase je. Jangan mengeluh. Walaupun kerja biasa-biasa, tak semua orang dapat balik kerja on time, ataupun kerja yang kurang tekanan kan? or maybe dalam masa yg sama dapat ajar kita sikap sabar and berusaha. Bukan ke itu semua ada hikmahnya? :)

Gambar sekadar hiasan :P



>>>Bahana Terlalu Taksub Pada Gajet!<<<

Thursday, 20 November 2014

Bersemadilah Dengan Aman Wahai Kesayanganku!



Aku tak pernah terfikir pengakhiran hidup dia akan jadi begitu. Penyebabnya adalah berpunca dari perbuatan aku tanpa sengaja :'(

Pagi Jumaat lepas (7 November 2014) rutin aku bermula macam biasa seperti hari-hari sebelumnya. Tepat pukul 7.30am aku keluar dari rumah untuk pergi ke kerja. Aku start enjin kereta dan terus duduk sementara menunggu enjin panas. At the same time aku main phone and dengar radio.

3 minit selepas itu, tangan dan kaki aku mainkan peranan. Mau terlambat sampai tempat kerja nanti. Kaki kiri aku tekan clutch dan tangan terus gerak masuk ke gear reverse. Kaki kanan terus tekan minyak. Dan semasa aku reverse, aku terasa sesuatu. Yes, seperti terlanggar sesuatu yang berupa kayu atau batu pada tayar hadapan.

Aku panjangkan leher dan jenguk ke hadapan. Aku tersentak! Ya Allah Ya Allah Ya Allah! Apa yang aku dah buat ni. Mata aku dah terasa kabur. Terasa nak pengsan bila kejadian tu berlaku betul-betul di depan mata aku. Aku meluru keluar dari kereta dan menjerit memanggil ahli keluarga aku yang lain. Hati mana yang tak luluh apabila anak kucing yang baru aku ambil untuk dibela mati disebabkan aku.

Aku memandu ke tempat kerja dengan jiwa yang teresak-esak. Masih terbayang-bayang dalam ingatan anak kucing itu menggelupur kesakitan dengan keadaan kepalanya yang sudah tidak dapat aku gambarkan lagi sebelum dia mati. Aku mula menyalahkan diri aku.

Pada hari tu, aku langsung tak ada mood nak buat kerja. Aku dah cuba untuk tahan perasaan sedih aku, tetapi x berjaya. Banjir juga mata aku T__T Aku sorokkan kesedihan aku dari officemate yg lain. Kalau mereka tahu aku sedih hanya disebabkan kematian seekor kucing, mungkin aku jadi bahan officemate seminggu agaknya --" Apa yg aku boleh buat aku cuma luahkan pada rakan aku yg juga suka akan kucing. Berkongsi lara dengan dia, Berbalas email di office pon buat aku rasa nak meraung, inikan pulak kalau aku bercerita depan-depan. Haishh.. jangan korang pulak yg nak menganjing aku -___-

Petang tu, aku ingat perasaan aku dah sedikit lega bila sedikit-sedikit aku dah dapat lupakan apa yang jadi. Rupanya tidak. Balik dari kerja, aku ternampak bekas tempat anak kucing tu mati. Terus meleleh time tu jugak. Terbayang-bayang lagi aku sempat main dengan dia sehari sebelum dia mati. Belum sampai seminggu aku bela, belum cukup lagi kasih sayang yg dia dapat, anak kucing tu mati akibat kecuaian aku. Ya Allah. Memang tak tertanggung rasanya. Dapat imagine tak bila kau sangka benda yg kau langgar tu batu, tapi rupa-rupanya kepala anak kucing. wuwuwu

Aku ceritakan pada family aku apa yang jadi. Dan baru aku tahu yg lain pon bersedih juga pagi tu. Adik aku yg tanam bangkai kucing tu. Bila adik lelaki aku menyeru nama aku dengan membawa maksud pada kejadian pagi itu, aku masuk ke bilik. Hailaa...dah kenapa aku touching sangat. Mungkin sebab aku tak sempat nak bermanja dengan kucing tu, atau mungkin juga sebab aku dapat rasa kesakitan kucing tu sebelum mati. Entah laa. Berbaur-baur perasaan aku.

Iye. Terkilan sangat sebab hasrat nak bela kucing dari baka kucing siam tak kesampaian. Pengajaran yg aku dapat, sebelum nak drive, cek dulu bawah kereta ada kucing ke tidak. Memang kucing suka tidur bawah kereta sebab sejuk.


So, bila dah jadi kat aku, agak trauma sedikit bila nampak kucing melintas jalan. :( Nasib baik tak fobia nak drive. Hmm.







Friday, 24 October 2014

Daebak: Gambar Konvo yg Rare!

Assalamualaikum


Sekarang ni musim konvo kan! Status sana sini penuh dengan post konvo. Tapi gua hanya mampu tumpang gembira jek bila tengok gambar tu semua. Kenangan yg aku rasa jarang sekali dapat seumur hidup. Hiks!


Oke, btw, buat sesiapa pon yg belum nak konvo lagi dan masih countdown hari big day engkorang semua, apa kate korang buat photoshoot yg gempak kebabom. Kot kot ada idea menarik nak posing macam gambar kat bawah ni.


Yg ni aku rasa da ramai kot yg perasan pic ni. Rare sangat kan? Hehee. Ni kalau guna penyapu ke, mop ke, da ala-ala nak masuk game Quidditch giteww. haha. Amboi, jenuh hangpa semua nak cari penyapu bagai. Jangan rembat dari rumah naa. Mau mengamuk mak kat rumah tu. hihi


Aku dok bayangkan macam mana nak balancekan badan buat gaya ni. Nak lompat satu hal. Pastu nak bongkok badan sikit tu dah satu hal. Jangan la buat aksi ngeri tak ngeri hakak oi. Kang tak sempat nak merasa konvo da luka sana-sini. Haduii. ahaha.

Haa..mesti da imagine macam-macam kan nak buat posing ape ni. Mana tau gaya-gaya spontan korang semua boleh diabadikan di dinding rumah lepas ni. Meriah la sikit dinding rumah bila ada gambar rare cenggini. Lol.


Tak sabar nak tunggu gambar lain. hihi




Thursday, 23 October 2014

Giveaway Diari Jejaka Hangat 2014



Giveaway Diari Jejaka Hangat 2014 bermula pada jam 4.00 pe 11 Oktober 2014 hingga 11.59 malam 11 November 2014. Menawarkan hadiah yang bernilai RM 552.90 untuk dimenangi. Senarai hadiah ada di SINI.

Semua blogger dijemput join untuk menyertai Giveaway ini.

Syarat-syaratnya :

1. Wajib Follow Blog Sponsor
Diari Jejaka Hangat | Yun Sing | Ana Solehah | Syaza Raihanah | Iklil Syahmi | Idah Rashid | IanFaizal | Mar Mansor | Kathy R'bain | Shad | Ssurianah Yana | NurAlja | Aika Azizan | Budak Bandung Laici | Hunny Kitty | Si Tracey | Noryussyairah | Ida
2. Wajib Like Fanpage Sponsor

       

3. Follow Twitter + Instagram Sponsor
Twitter :   


Instagram :  Rexylla_Blogshop  Aerill_Hassan
4. Tambah Google Plus Sponsor 
+Mohamad Khairil  +ct fand 
3. Buat entri bertajuk Giveaway Diari Jejaka Hangat 2014
4. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
5. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI


37 pemenang bertuah akan dipilih dan keputusan pemenang akan diumumkan pada 12 November 2014.

Good luck!

Wednesday, 8 October 2014

3 CPUV Nuffnang untuk Permulaan Oktober


Assalamualaikum


Permulaan yg baik untuk bulan Oktober ni ^^
3 CPUV Nuffnang sedang berjoget-joget di laman blog ku.

  
Satu lagi CPUV sejak bulan Ogos pon masih lagi On Going. So, Total CPUV yg sedang berjalan ialah 4. Jom meriahkan iklan-iklan yg ohsem ni dengan menyerbu website mereka. Walaupun tak ada banyak mana pon earning yg diperoleh, tapi sekurang-kurangnya ada. Sikit-sikit lama-lama jadi bukit kan! hihi



Monday, 29 September 2014

20 Facts About Me



Assalamualaikum


Jom ketahui sebahagian fakta hidup aku!




1. Nama penuh seperti dalam IC Norfarahin binti Ilias. Farah and Farahin ialah nama panggilan dari kawan-kawan aku. Ein pulak dari saudara-mara aku. Berniat nak komersialkan panggilan ni dalam kalangan rakan, tapi tak pernah terluah nak komersialkan. haha --"


2. Nampak pendiam dengan orang yg tak berapa nak masuk and tak rapat, tapi boleh bertukar kepada mak joyah bila dengan kenalan rapat.


3. Pantang bila aku cuba nak ramah tamah dengan orang, die layan kita macam kita ni alien dari planet Pluto. Geram tau!

4. Patah balik dari kursus Science Stream ke Perakaunan masa Form 4, padahal sebelum tu beriya-iya nak amik Science! Dan terpaksa uruskan balik segala dokumen untuk masuk ke sekolah lama.


5. Sel-sel otak yg giat berhubung dengan terlalu aktif apabila sewaktu kecil aku menggelarkan Milo tu sebagai Alam dan lampu sebagai apek sehingga membuatkan orang yg mendengarnya tercengang. Not sebutan apek cina tu ye. Tak caya boleh tanya mak aku. Dan sampai sekarang aku tak paham kenapa jauh sangat imaginasi aku sampai menggelarkannya sebegitu.


6. Pandai tidur sendiri tanpa menyusahkan mak aku yg sibuk masak kt dapur dengan cara mengangkat punggung sehingga buaian tu terbuai dengan sendirinya sewaktu umur masih bulanan. Means umur belum setahun lagi. Nampak kan sel otak sangat aktif berhubung. Kecik-kecik dah pandai berdikari. Bagus anak mak ni. kahkah. Dan ramai saudara tahu pasal hal ni rupanya --"


7. Pecah rekod dengan memalukan diri sendiri apabila aku bawak basikal tayar mati yg berwarna warni ke sekolah masa Darjah 2 untuk latihan amal islami. Betapa bongoknya aku bila aku sangkakan ramai pelajar yg tertarik dengan basikal aku tu sebab suka, menarik, tertarik and dabomb sampaikan senior-senior sibuk nak main basikal aku dan menjerit "Eee...basikal tayar mati...basikal tayar mati..."  tapi sebenarnya mereka mentertawakan aku bila parents aku dah memahami cerita sebenarnya lepas dengar cerita aku. Dan tak pasal-pasal aku jadi femes disebabkan bawak basikal tayar mati. puii. T__T


8. Pernah tergolek menangis meronta-ronta dan menjerit macam tarzan dalam hutan kat supermarket semata-mata nak suruh parents belikan teddybear yg aku nak. Alahai...malu lagi... Masa umur 5 tahun kot?


9. Time kecik-kecik dulu, ramai orang suka puji and kata muka aku sama macam Siti Nurhaliza. Ini serius taw. Tak tipu punya. 0_0 Asal nampak Siti kat TV mesti saudara sibuk panggil aku. Orang kalau dah dipuji suka la kan. Tapi aku tak, Aku akan merajuk and menangis. hahaha, Pelik kan aku ni? Tapi sekarang kan dah takde pon yg cakap muka aku serupa Siti lagi.....adakah disebabkan takut perangai lama aku datang lagi? Ataupun sudah lupa? Ke muka aku dah berubah macam Siti Saleha? hahaha. Over kau.


10. Muka aku sering kali menjadi bahan ujikaji pengiraan tahi lalat oleh rakan sekelasku sewaktu di UiTM sebab 'perhiasan' di muka aku ini memang begitu ketara banyaknya. herher -_____-" Sekarang dah bertambah seketul woiii... argh!


11. Cinta monyet tak pernah wujud dalam kamus hidup aku sewaktu sekolah. Tapi, minat dalam diam ada! kahkah


12. Sentiasa menjadi wakil rumah sukan untuk acara lumba lari sewaktu sekolah rendah.


13. Muka wanted oleh guru disiplin masa sekolah menengah sebab selalu datang lewat ke sekolah. Bukan sengaja, salahkan bas! hoho.


14. Jadi hero masa kat rumah sewa sebab aku la penyelamat dunia. Anda takutkan lipas, cicak dan tikus? Usah gentar! Gua akan datang segera menyelamatkan anda dari ketakutan dan kegelian. xD


15. Apa yg terlintas di fikiran, spontan aku akan cakap tanpa aku sedar ada hati terasa dan tersentap sedangkan aku tak maksudkan apa-apa pon. So, kawan-kawanku! jangan pernah terasa dengan apa yg aku cakap. heheh


16. Suka berkawan tapi aku tak tahu cara untuk memulakan sebuah persahabatan! Ini kerana rujuk pada fakta No.2. Pity me. T__T Lagipon kiteww ni pemaluuu... blergh! *tangan di bahu mata ke atas*


17. Agak berkira ataupun senang cerita orang panggil kedekut. haha. Takdelah sampai macam Haji Bakhil. Bajet bulanan sentiasa ada dalam diari aku. Belanja biar berpada ye. hehehe


18. Expert drive kereta bertransmisi manual. Caya tak? *angkat kening* walaupun saiz badan macam budak sekolah rendah. Jangan naik heran bila kaki aku lurus tegang semacam tekan clutch. Harap anda semua mengerti. kihkih :P


19. Masih lagi tercari-cari apa itu makna cinta sejati. Dan aku masih menunggu kesejatian cinta itu. hahaha.


20. Nak kahwin! Tapi masih putera jatuh dari langit. Haha. Jatuh saham den. Oke Bye.



Saturday, 27 September 2014

Giveaway 2014 Mialiana.com


Assalamualaikum

Jom kita ramai-ramai sertai Giveaway yang dianjurkan rakan blog kita :)


Giveaway 2014 Mialiana.com bermula pada jam 8.30 pagi 20 September 2014 hingga 11.59 malam 30 September 2014. Menawarkan hadiah yang bernilai RM1,495.80 untuk dimenangi. Senarai hadiah ada di SINI.

Semua blogger dijemput join untuk menyertai Giveaway ini.

Syarat-syaratnya :

1. Wajib Follow Blog Sponsor
MiaLiana Aynora SewaKeretaSabah ProvideNetwork TengkuButang IeyzartdSyahieyr FuzaMusa YatiAdam ZafirahZarrae Cekelatmanih DayangDeno EngkuMuzahadin PetakBunga AinimRashihah KaryaMahirah Azhafizah Zaidalifah FatihahFazlin FatinFarhanah NiaEmkay SyiraLokman

2. Wajib Like Fanpage Sponsor


3. Buat entri bertajuk Giveaway 2014 Mialiana.com
4. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
5. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI

40 pemenang bertuah akan dipilih melalui random.org dan keputusan pemenang akan diumumkan pada 10 Oktober 2014.

Good luck!

klik pada banner untuk join....

Tuesday, 23 September 2014

Subang One City Skypark


As-salam,


Cerita nak hang out sesama tak dirancang pon sebenarnya. Cuma bila kitorang ada datang untuk interview satu kelab ni, barulah sedar rupanya. asing-masing dah lama x jumpa since April. Tu pon jumpa sebab member sekolah kahwin. Rumah punyalah dekat sekangkang gajah. Tapi, tak delah dekat macam sekangkang kera. haha.  


So, cuti merdeka yg lepas kitorang pon spent time together kekononnya, :D Isnin kan cuti! Jangan nak bagi alasan tak dapat nak join ye! Wajib! Bukan aku yg cakap ye ni. Ayat Dayu la ni. haha. Bertiga la kami keluar pagi Isnin ke Times Square ke kita. Jalan cuci mata tengok baju, makan then lepas zohor terus keluar. Plan nak cari port lepak. So decide terus pergi ke Subang One City. Dah nak hampir setahun jugak la tempat ni dibuka.


Pic: Google

Aim kitorang kat tempat yang paling atas sekali tu. Yeahh! Dah nama pon skypark. For sure la kat atas. Maybe sebab tempat ni baru lagi, fee untuk park kereta belum dikenakan lagi. So, sesiapa yg nak datang sini, cepat-cepat la datang eh.

Subang One City sebenarnya ada 3 sections:
 Sky Park, The Place & Garden Shoppe. Baru aku tahu lepas tengok website One City. Bangunan yg aku pergi ni section Sky Park. Untuk The Place and Garden Shoppe tak sampai lagi sebab aku tak tahu rupanya 2 sections ni terletak kat belakang Sky Park. -____- Tapi kalau tengok kawasan kat situ, nampak macam belum siap sepenuhnya lagi.



Masuk lif tekan terus nombor 10. Baru ku tahu rupanya kat sini pon ada office bertapak. Agak pelik jugak la ada office dalam mall. Haa! Kat sini pon ada wayang tapi agak kecil and klasik bila tengok. Wayang GSC bukan apatah lagi TGV. Yang penting bukan wayang kulit ye -_____-

Siapa yang gayat ketinggian tu, toksah ngada-ngada nak datang sini. :P


Nahhh...tudiaa...kat sini lantai lutsinar taw. So, bila kita pijak atas area lantai kaca ni, kita boleh nampak mall kat dalam tu. Lagi syok kalau datang malam. Boleh nampak dengan jelas, nyata dan terang! Siang cuma nampak kabur-kabur je. Silau. Tu sebab orang tak perasan lantai ni sebenarnya lutsinar. Sekali pandang bawah, confirm tak nak menapak atas lantai ni. Ini untuk orang yg gayat ler yg perangai cenggitu. huahua. 



Aku tengok pokok ni macam lalang pon ada. Sekali imbas dah macam daun bawang yg besar. Haha. Oh ye, restoran kat skypark ni pon sebenarnya banyak restoran cina. Memang akan nampak la poster-poster arak and beer kat setiap restoran tu. 

Izinkan kami ber'wefie'. :p



Banyak je gambar kitorang kat skypark tu, tapi kalau aku letak banyak-banyak kang, ada yg muak pulak nak baca. Wakaka. Moh le kita masuk ke dalam mall, cari air. Oi, panas baq hang time tu sampai air liur pon da kering. 


See? Ada taman kecil kat situ!! Jom lepak situ! 


Mati-mati aku ingatkan ni rumput betul. Rupa-rupanya rumput tipu dah. haha. Part yg kelakarnya bila kitorang tengah syok berborak, tiba-tiba ada sorang budak jatuh kat dalam air yg kat belakang kitorang tu. Wehehe. Terus parents dia keluarkan. Habis lencun baju budak itu. Kesian pon ada. Ini kat dalam mall dik oi. Bukan kat taman. Nak kejar rama-rama dah terbuat kuak kupu-kupu dalam tu. :'p


See! Dari dalam dah boleh nampak atas!

Konsep yg diketengahkan pon ala-ala Jepun gitu. Jarang kan jumpa mall yg siap ada taman, small pond and pokok-pokok bagai. Nah, One City tempat pertama yg mengetengahkan konsep ni. Dari gambar kat atas pon boleh nampak bangunan ni dipenuhi dengan dinding-dinding kaca. Lantai pula bukan dari simen or mozek tau, tapi dari kayu! Beza kan? :D Dah nama pon konsep ala Jepun, kedai makan kat sini pon banyak style Jepun and Korea. Kedai untuk lidah Melayu ada je, cuma tak banyak.


So, sesiapa yg nak berkunjung ke sini, ni alamatnya taw! Kalau tak jumpa guna GPS je k! :)



OneCity, Jalan USJ 25/1A,, 47650 Subang Jaya, Selangor.






Sunday, 7 September 2014

Jom Install WhatsApp Plus


Assalamualaikum


Holaaa...Kenapa baru sekarang aku tahu kewujudan WhatsApp+
Mula-mula perasan jugak la ade orang post, screenshot dr WhatsApp. Biasalah, dunia sekarang, asal menarik je conversation tu, terus update. Terus hilang entah ke mana privacy life.
Awat lain bebeno dari WhatsApp biasa? Huiyoo...colourful bagai.


Then, satu hari tu la, aku terperasan pulak WhatsApp member aku lain. Haa! Colurful kau. Mata aku ni sensitif sikit kalau bab-bab colourful ni. Muahaha.
Terus aku mintak dia ajar cara-cara nak install WhatsApp+ ni.
Fulamakk...senang je rupanya. Kacang goreng pon kalah die punya senang tu. haha
Tapi tu la, bila da tahu senang, jangan berlagak sangat. Nanti tak jadi. Terjadi kat aku la tuh. kahkah
Install punya install, asyik tak lepas je. Entah ape benda la diorang merepek suruh remove CleanMaster. Jadah ape la aku nak install app tu. Nak guna pon tak reti nokks!


Last-last aku reset balik. Lastly! jadi oke. hehe
Meh aku tunjuk step by step.

1) First step. Pergi dekat setting WhatsApp > Chat Setting > Backup Conversations. 
Haa. Jumpa kan. Tekan 2-3 kali untuk backup conversation.
2) Pergi Google. Nak senang copy link ni http://whatsapp-plus.en.uptodown.com/android
Download siap-siap oke.
3) Once da download, uninstall WhatsApp yg lama tu. Jangan risau oke. Tadi da buat Backup Conversation kan. Nanti boleh restore.
4) Then, baru boleh install WhatsApp+. Kalau terbuang die punya notification, cari balik la kat file Download. hee
5)Ikut arahan yg die bagi. Nanti die suruh masukkan balik no telefon, Pastu boleh pilih nak restore ke tak conversation yg sebelum-sebelum ni.
6) WhatsApp anda yg lama dah bertukar kepada WhatsApp yg baru! Yeahh!




Jangan nganjing aku pulak sebab tunjuk conversation ni. Aku just bagi contoh oke. haha


Ini yg paling simple aku touch up. Banyak colour sangat pon poning. Kalau nak ubah size, theme, colour, semua ada kat setting. Ape yg best emoticon kat WhatsApp+ ni lagi banyak and lagi best. Tapi kalau kita send emoticon yg pelik-pelik kat kawan yg masih guna WhatsApp lama, diorang akan dapat blank box jee. Weehee. So bertukar la kepada WhatsApp+  Ngeh2.

 Emoticon baru untuk WhatsApp+ user.


 
Nahhh..itu dia. Kat sini boleh tukar semua theme yg kita nak. Kalau gambar belah kanan, kat situ la setting untuk tukar-tukar colour, size, gambar, and any appearance.



So, Selamat BerWhatsApp.


*Kalau x dapat install. Try sampai boleh. Hee



TEMPAT PALING TERBAIK UNTUK BERMULA!


Saturday, 6 September 2014

Mini GA September Cash RM300 by Emas Putih

As-Salam

[Siala nak join sila tekan banner di atas]

Mini GA September Cash RM300 ini di anjurkan oeh Emas Putih dan disponser oleh Emas Putih ,  Anagurls , Aimisyafiqah , Julia , Dyba , Tarmizi Mizi , Angah Judin , Amir Zahari , Nisa Ahmad , Halim Brothers 


Jom ramai-ramai kita join GA ni. Mana tahu ada rezeki dapat hadiah yg best-best dari sponsor! 
GA ni berlangsung selama seminggu oke. Klik banner di atas jika berminat! :D


Thanks.


Wednesday, 3 September 2014

Ceritera Kerjayaku



Seperti yg dijanjikan, hari ni aku nak share pasal life aku kat tempat kerja baru. Dan jugak pasal kerja lama.
Siapa yg follow aku punya perkembangan, dah tau la kot kerja aku sebelum ni sebagai apa.
Meh siapa yg follow, raise your hands up please!





Krik krik krik





-________________-



Err.. tak ade ye yg follow aku punya cerita? Tolonglah ade wehhh.....
Gaya macam dah memaksa orang! hahaha

 Kat >>>SINI<<< full entry aku story pasal kerja aku. Dan sampai sekarang, kira lama jugak aku berkhidmat dalam bidang terjun yg langsung x ada kena mengena dengan qualification aku. Masa dalam tempoh kerja sebagai document controller, memang mencabar jugak nak cari kerja yg aku betul-betul nak. Dekat setahun kerja memang dah boleh kira pengalaman. Tipulah kalau aku rasa aku langsung tak risau pasal kerja ni. Tapi aku percaya, selagi kita usaha dan percaya rezeki kita memang dah tertulis,mesti akan datang. 


Dalam tempoh 11 bulan aku kerja, banyak kerja yg aku apply. Aku hantar resume sana sini. Tak cukup dengan tu, aku apply pulak through jobstreet, jobSDB, mudah.my dan lain-lain. But the most active site is jobstreet la. Hari-hari aku bukak. Tengok if ada vacancy yg available and dekat dengan rumah. Ngada-ngada nak yg dekat kan. Macam ginilah jadinya. Lambat nak dapat kerja. Tapi aku fikir kos hidup. Gaji besar tapi bila dah tolak duit sewa, makan, transport bagai, last-last lebih kurang je kan.

Panggilan interview yg jauh-jauh memang aku reject. Dekat 10 kali jugak aku pergi interview merata tempat yg dekat dengan rumah. Macam-macam rupa tempat kerja aku dapat tengok. Ada kilang yg oke tapi mak ai, ni kilang ke tempat pembuangan sampah? @_@" Kilang dah oke, orang pon oke, tempat pulak macam x selesa. Yg mencabar keimanan tahap petala kelapan bila ada satu tempat ni ghupenye kilang jualan beer. Allah...buang masa aku je datang interview tau. Nama kilang punyalah Melayu habis, last-last rupanya jual benda haram tu. Maap la ye, saya tak nak subahat walaupun aku tahu explain berjela macam mana pon, Cina tu mesti tak paham even tak minum. So, in short word "Oh, sorry, I cannot accept this offer. Sorry again"  Company ni pon satu, yg hang dok nak letak company confidential kt jobstreet pasai pa? Haish

Dan part yg aku tak paham, ada jugak Melayu yg kerja situ. Hmmm.

Banyak kali jugak la aku masuk kerja lambat. Habis je interview terus pecut pergi kerja. Yg penting sebelum pukul 12. kuikui. Pagi-pagi aku da inform officemate aku masuk lambat. Ada hal kononnya. :P Jangan ikot perangaiku yg satu ini. Nehi nehi nehi!

Dalam bulan puasa aku dapat satu panggilan yg permohonan aku berjaya. Terus aku cakap aku terima. Tak pikir ape dah. Lepas tu, barulah rasa x sampai hati nak bagitahu bos yg aku nak resign. Tak sampai hati sebab takut dia tak boleh nak terima. Seminggu jugak la aku bolak balik. Orang first yg aku inform nak resign is Kak Fiza, satu department dengan aku. Last-last bila Kak Fiza dah bagitahu dengan bos aku (Mr. Rajen) barulah dia suruh aku cepat-cepat inform bos besar aku, Mr Baek supaya dia boleh request orang baru. Barulah ada kekuatan sikit. Terngiang-ngiang lagi time.........


Aku menapak ke tempat Mr. Baek. Lama aku berdiri dan,
"Mr. Baek.... I want to tell u something but please, dont angry aa..."
Dia jeling "Why?"
Aku cuma sengih, penuh makna..and muka pon ada serba salah sikit nak bagitahu. Lama aku diam.
"U want to resign?" Dia meneka.
Terus aku bagi dia resign letter yg tersorok di belakang aku. 
"Why?" Muka dia memang dah kelat habis.
"I got a new job. So, this is my decision."
"Where? Bla...blaa..." Tangan dia asyik mengetam kat aku dan aku sempat mengelak.kuikui.
..........................
Sentap aku jadinya bila Mr Baek ambil resign letter aku dan terus letak tray. 
"No! I dont want to sign your resign letter"
"You must sign!" Aku ambil kalendar atas meja dia. "See. 24th will be my last day. U must sign"



Entah macam mana, dipendekkan cerita bos aku sign jugak lastly. Tu belom lagi part yg die suruh aku extend sebulan. Memang tak la cerita dia. Aku dah buat confirmation dengan tempat kerja baru. Tinggal nak amik offer letter je. Dan tanggal 24hb July 2014 was my last day in Elentec Sdn Bhd. Annyeonghigaseyo!



............................................................................................................................................



Sebulan berlalu. Aku dah mula menyesuaikan diri di tempat baru. Kawan baru. Suasana baru. 

Kalau sebelum ni, lagi 5 minit sebelum loceng bunyi, aku baru keluar rumah. :P
Sekarang 30 minit sebelum bunyi, aku dah kena keluar rumah nak elak jam.
Sebelum ni aku pergi office pakai baju biase je.
Sekarang aku dah kena pakai uniform. 
Sebelum ni waktu lunch free je.
Tapi sekarang, kena bayar. Plus kena keluar pulak tu. Huwaa... T__T


Betul kata orang, tak suka mana pon kita kat sesuatu benda, pasti ada part yg kita rindu. 
Aku rindu nak masuk kelas. 
Rindu nak belajar lagi bahasa Korea. Kelas yg diwujudkan di tempat kerja lama aku.
Dalam seminggu kena belajar selama 3 jam untuk 3 kali kelas.
Aku suka tak bermakna aku ni peminat Kpop. 
Mentaliti orang. Asal excited pasal Korea je, mesti terus kata kita ni Kpop. Haish -___-"



Mana tak excitednya aku bila some of basic communication and things aku dah tahu dalam bahasa Korea.
Lagi excited bila aku dah boleh baca bahasa Korea walaupun masih slow lagi nak cam.
Tapi tak mustahil jadi lancar membaca kalau selalu praktis kan? :)
Menulis pon dah boleh dah. Tak adalah nampak macam batang kayu jek. haha.
Slacknya bila, dah tahu membaca tapi tak tahu makna...huwaa...sayang sangat kan...hmm.
Takpe. Tenet da ada kan. Hujung jari je. huahua


Ji Hwa and Sang Hee.
They were my teacher for my Korean class.
And also my friend. Many talk session with them coz they were very friendly! :D


Sekarang dah tak ada lagi semua tu. Bukan pengalaman hidup namanya kalau semua benda asyik nak sama je kan. Aku enjoy dengan kerja sekarang. At least apa yg aku belajar aku dapat praktiskan. Kerja aku so far tak adalah banyak mana pon. Kira biase-biase je. Mungkin sebab under AR. Kalau AP memang non stop kerja. Asyik buat payment jek. Mungkin kalau ada peluang yg lagi baik datang lepas ni, mestilah aku grab! :D


Panjang entry ni. Happy Reading! :D

Friday, 29 August 2014

Genap Setahun #21.8.2014#


Aku belek-belek kalendar.
Eh, cepatnya masa berlalu.
Cepatnya aku membesar walaupun tak besar-besar and maintain cute :D
Patut la muka pon dah berubah macam Neelofa. #eh?
Patut la aku asyik terasa something yg aku patut update entry
Oke. Sedar diri makin tua. -..- huahua


Dah setahun aku kerja. Hmm? Setahun dah.
Setahun jugak la aku dapat merasa pegang duit sendiri.
Setahun jugak la aku dah merasa sebagai pekerja.
Setahun jugak la aku dah meninggalkan zaman belajar.

Yess. Betul apa yg orang kata. Zaman belajar tak sama dengan zaman kerja.
Zaman kerja ni banyak likunya.
Time kerja la kena banyak bersabar.
Kena marah dengan bos depan orang lain.
Kena siapkan kerja sebelum dateline.
Kena berdepan dengan macam-macam karenah orang.
Dan sampai ke tua kena menghadap semua benda tu.

Aku terpikir semua tu. Takkan sampai tua aku nak buat benda yg sama je.
Pernah jugak la aku rasa bosan bila kerja ni. LOL
Lagi syiok kalau ada bisnes sendiri. Kitalah bos, kitalah kuli.
Tak perlu nak menghadap semua benda and nak follow rule sana sini.
Ikot law sendiri dah cukup.
InsyaAllah bisnes tu dalam planning. hee







Monday, 25 August 2014

Resipi Carrot Cake



Assalamualaikum

Suatu hari entah kenapa perasaan nak makan carrot cake meluap-luap dalam diri aku. Lagi-lagi bila bukak peti ais. Haish, ternampak lobak yang tersusun cantik kat dalam plastik buat aku tidur tak lena mandi tak basah. kahkah. Haii... nak buat tak reti la pulak. Sebelum ni pon terjebak sebab ada officemate yg pandai buat carrot cake. Terus jatuh cinta sampai sekarang. Aku kalau bab makan memang macam gini. Haha. Aku memang dah lama tahu kewujudan carrot cake tu tapi entah kenapa tak ada keinginan nak cuba buat. Mungkin sebab carrot kot. Kalau coklat cake ke, indulgence ke, baru la kelasss. 0_o. Kahkah.


Time hari raya, itulah first time aku buat. Mengenangkan tak ada makanan yg nak dibawa ke kampung, so why not aku try buat carrot cake. Nasib laa, kalau x sedap aku memang da siap sedia nak tutup muka dengan tudung saji kt kampung. hahaha.


Inilah ghupe kek dari budak baru belajar. Asal jadi je sudah. huhu.


Kat kampung, semua cousin and saudara bagi feedback positif. Tapi aku still x puas hati lagi sebab die punye tekstur tak sama pon macam dengan officemate aku dulu :( Rasa dah oke, cuma tekstur je yg tak memenuhi aku punya standard. Cehhh.

Lepas tu, minggu lepas ade Potluck & Sambutan Hari Raya kat tempat kerja. So, aku decide nak buat carrot cake untuk kali ke dua. hihi. Tangan oh tangan, jangan kau spoilkan projek aku ye.  :D



Bahan-bahan yang diperlukan:
3 3/4 cawan parutan carrot
6 biji telur
1 1/2 cawan minyak jagung
1 1/2 cawan gula *boleh tambah lagi 3/4 cawan jika mahu sedikit manis
3 cawan tepung gandum*
3 sudu kecil baking powder*
3 sudu kecil soda bikarbonat*
1 sudu teh serbuk kulit kayu manis*
1 1/2 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh garam*
100 gram walnut - dicincang
sedikit hirisan badam - sebagai hiasan 

*campurkan 

Bahan untuk cream cheese frosting:
250 gram cream cheese
120 gram gula
120 gram butter
1 sudu teh esen vanilla



Cara-Cara:
1. Mula-mula macam biasa, pukul telur and gula sampai sebati. Kalau boleh sampai adunan tu jadi warna putih. Kalau bertukar warna lain, ada la tu yang manjampi. :P
2. Bila dah sebati, masukkan minyak dan esen vanilla. Pukul lagi.
3. Kemudian, masukkan campuran tepung sedikit demi sedikit. Kacau sampai adunan betul-betul sebati.
4. Lepas tu, barulah masukan parutan carrot dan walnut.
5. Apa lagi, adunan dah siap sepenuhnya. Dah boleh tuang dalam loyang dah. Before tu, sapukan keliling loyang dengan butter dulu.
6. Panaskan oven pada suhu 180 darjah celcius dan bakar selama 40-50 minit.


Cream cheese frosting:
Campurkan semua bahan dan pukul sehingga kembang dan gebu.
Kemudian, bila kek dah siap, boleh sapukan pada permukaan da keliling kek.
Hiaskan dengan hirisan badam.


Siap daa! :D


Dah boleh bawak office dengan hidung kembang. wahaha. 

-____-"



Wednesday, 13 August 2014

Bye Bye Raya, Hello Kerja


Assalamualaikum


Selamat Hari Raya yg ke-17! Yess..diam tak diam dah tujuh belas hari Syawal berlalu. Bermulalah kehidupan manusia balik ke rutin harian. Raya hari tu aku cuti seminggu lebih. Cuti yg penuh dengan aktiviti. Orang lain cuti seminggu aku syok-syok cuti seminggu lebih. haha. Bukan apply cuti tapi dapat cuti free. hehe. Oke. Itu tunggu next entry. Semua cerita nanti aku update. Dah banyak sangat cerita aku tak share kat sini :)


Seminggu sebelum raya, aku langsung tak bukak blog. Terbawa-bawa sampai la raya. Itu yg langsung tak ada entry baru. Sebelum raya tu paham-paham la kan..dengan buat biskutnya, baju yang tak siap jahit lagi, kemas rumah yang dah mengalahkan tongkang pecah. huhu. Raya pulak asyik masak je, beraya kat kampung and rumah saudara mara. Yang sadisnya, nak raya dengan kawan-kawan pon tak dapat bila masing-masing dah kerja and beraya dengan family. Huwaa :( Macam aku la tu. Time ni la rasa nak masuk balik zaman study. Ada cuti semester. LOL


Aku merupakan cucu perempuan kedua sulung dalam family belah mak aku. Sebab tu la ramai cousin aku kecik lagi --" Nasib laa korang, Aku kahwin karang, memang aku kerah tiap sorang buat kerja masing-masing. hahaha


4 haribulan terus masuk kerja dengan semangat yang hilang. Mak aih, aku dah cuba cari semangat malam sebelum tu tapi tak dapat-dapat. Zero. Even aku tau persekitaran aku akan mula berubah pada 4th August tu. Sekali aku dah cuti lama, haa..memang macam gini la jadinya. Ke laut je la jawabnya kerja aku. hoho.


Kalau korang nak tahu, aku dah dapat kerja baru. Nak masuk 2 minggu dah. Alhamdulillah, everything went well. Kerja yang aku kira berharga sebab apa yg aku belajar tu dapat aku praktiskan sekarang. Gaji dan pengalaman? Of course pengalaman yg lagi penting. Dan bila dah dapat pengalaman tu  dalam 2 atau 3 tahun, mungkin aku baru boleh cari yg lebih baik dengan gaji yg lagi oke. :) Zaman sekarang nak cari kerja memang mencabar. Apa yg majikan tengok ialah pengalaman. Sebab tu time interview kalau boleh usaha habis-habisan yg kita boleh buat kerja walaupun tak ada pengalaman. Go go chayok!


Pasal kerja yg sebelum ni and kerja sekarang, tu tunggu entry lain ye! :D


Monday, 7 July 2014

Giveaway Cash RM1000 by Emas Putih

As-Salam

[Sila Tekan Banner Diatas If Nak Join]



Jom join! Jangan lepaskan peluang untuk dapatkan hadiah-hadiah yg menarik!


GA ini bermula pada 7 Julai dan akan berakhir pada 21 Julai 2014!


Hadiah :TOp Referal : Wang Tunai RM50 + Perfume Gred AAA
Wang Tunai RM50 x 20 Pemenang
Kad Raya Limited Edition by Emas Putih x 100