Sunday, 18 May 2014

Senyum sampai telinga


Sepanjang hampir 3 tahun aku blogging, ternyata aku ni bukanlah seorang blogger yang tegar. Ada masa, aku update. Ada mood aku update. Dan kalau ada cerita menarik, aku update. Walaupun passion aku pada blog ni sebenarnya agak tinggi juga, tapi kalau tak ada ciri-ciri yang aku cakap tadi, memang blog aku ni mati segan hidup tak mahu. haha. Oh, kelakarnyee -___-"


Kalau perhati last entry, lebih sebulan tak berupdate. Yeah! Thats me! Tapi tu lah, jin mana pulak yg bertandang dalam badan aku sampai malas nak update blog. Asal nak update je, malas. Asal nak update je, benda lain yg dibuat. Sayang seribu kali sayang, lama-lama cerita yg aku nak update dah jadi basi --'


Then, baru malam ni lah aku bukak. Biasanya aku tengok entry-entry terbaru dulu dari blogger yg aku follow, barulah terus update. Macam sekarang ni lah! Fefeeling dapat new spirit giteww. haha. Lepas tu tiba-tiba terniat pulak la kan nak bukak Nuffnang. Ceh, macam ada perubahan je kalau bukak kan. Balik-balik figure yg sama aku tengok kat atas belah kanan tu. huhu. Bukak Nuffnang pon sebab selalu nak tengok overview blog aku. Dari situlah aku dapat tahu semua info. Entry mana yg paling banyak viewer, tiap minggu berapa ramai orang jenguk blog aku. Haa, semua ada kat situ lah. 


Tapi, bila bukak je, mata aku mengecil. Agak pelik ye bila tengok figure kat atas tu berubah pada nilai yg tidak tetap. Terus clik dan terpampanglah semua persoalan yg terjawab. 


First time dapat Buffered Earnings (BE) lepas hampir 3 tahun blogging. -..- haha. Aku sedar aku ni tak rajin update blog, tak rajin nak hantar tiket ke Nuffnang, viewers pon tak ramai, so memang tak heran la kalau tak dapat. Hehee. Aih, serius ni tau. 3 BE da selamat credited, satu lagi BE still on going. Rerajin la klik iklan eh kalau terjumpa. hihi. Agak musykil jugak kenapa Nuffnang pilih blog aku yg duduk kat ceruk kampung ni. haha. Walaupun tak banyak tapi bersyukur at least ada jugak masuk. Terima kasih Nuffnang! :)


Kalau nak tahu cara-cara nak dapat BE, boleh google-google yep! ^^

Mungkin sebab ini membantu.  



Aku perasan lepas je aku update pasal smartphone Lenovo, traffic blog makin naik. Sentiasa konsisten. Mungkin ni antara salah satu penyumbang kenapa aku boleh dapat BE. Tapi faktor utama yg membantu ialah entry pasal resipi. Oleh sebab aku suka buat makanan, jadi aku share pada readers aku. Itu depends pada blogger. Hobi lain-lain kan. Kalau ada yg suka pada fesyen, most of their entry mesti banyak pasal fashion. Giteww. Nak tarik pembaca pon kena pandai pilih tajuk tau. huhu.


Tipu kalau aku tak senyum sampai telinga. Terus jin dalam badan lari keluar bila aku ada semangat nak update blog. Haha. 


Thank you for reading this entry! :)