Sunday, 29 June 2014

Resipi : Puding Aiskrim Oreo

Hi, assalamualaikum. Ni aku nak share pasal cerita semalam. Eh, tapi sebelum tu, Selamat menyambut Ramadhan ye korang semua ^^. Dah bermula dah salah satu Rukun Islam. Moga puasa kali ni dapat kita penuhkan sampai ke penghujung. 


Sehari sebelum Ramadhan, aku dah nekad nak buat puding ni lepas terjumpa resipi ni dekat fesbuk. Alahai, menggoda sungguh sampai termimpi-mimpi! See? Nampak tak penangannya kat situ? Hahaha. So, pagi tu aku pon keluar teman mak aku cari barang and at the same time cari bahan untuk buat puding ni. 


Dah la tengah puasa ye. Buat entry pasal makanan pulak. Hehe. Ala, macam tak biasa pulak kan. Nasib baik resipi simple aku share, kalau aku share resipi menu-menu berbuka puasa, lagi buat korang nightmare agaknya. Kuikui. :p 



Seperti yang tertera di atas, korang memang perlukan bahan-bahan ni je. Kalau ikut resipi asal, macam ni haa.


Haa..senang je nak buat. Korang ikut je resipi macam kat atas tu. Tapi aku ada derhaka sikit la kat resipi ni. Hehe. Untuk resipi aku, aku ambil suku dari adunan dan campur dengan milo untuk lapisan bawah. Dan aku gunakan satu setengah paket oreo. Hasilnya jadi macam ni. 



Kalau korang perhati betul-betul, nampak tak bahagian bawah yg warna coklat tu? Inilah lapisan yang aku campurkan dengan milo. Dan untuk bahagian atas tu, mesti korang terperasan ada biskut oreo yg bersusun kat bahagian tepi. Haha. Tak berapa nak nampak pulak kan. Sebenarnya aku nak buat macam puding ni ha.


Memang patut la tak nampak kan. Sebab puding aiskrim oreo ni tak jernih. So, cuma nampak separuh biskut je yg timbul macam tak nak timbul tu. Haha. Oh, puding biskut marie ni aku belajar dengan orang. Yang itu guna gula merah. Nak letak biskut and adunan puding tu pon kena ada teknik. Kalau silap, memang boleh hancur biskut-biskut tu semua. Huhu. Tapi untuk puding oreo ni, kira menjadi jugak la teknik aku ye. Hehe.





Inilah rupa puding aiskrim oreo ni bila dah dipotong. Baru nampak dia punya biskut kat bahagian atas tu ye. Hihi. Puding ni lagi sedap dimakan sejuk-sejuk. Fuhh. Sedap. Terliur pulak aku. Haha.


Jangan lupa untuk mencuba ye ^^

Selamat berbuka :)



Wednesday, 25 June 2014

Kursus Bakeri Tidak Formal


Assalamualaikum ^^


Cerita bermula apabila ada opening untuk sesiapa yg nak join kelas bakeri secara PERCUMA. Percuma hokehh..Amboi. Kalau bab-bab free ni, laju je orang nak. Tapi kalau kena keluar duit, lemau je rasa. Ye dak? Hahaa. Oleh sebab kelas ni limit untuk 30 orang, aku cepat-cepat la bagi nama, dan berharap selepas tarikh tutup nama aku terpilih untuk kelas bakeri ni. Time tu sambutan memang di luar jangkaan.



Alhamdulillah, nama aku terpilih. Oh ye, kelas ni diadakan secara khas kerana mendapat kerjasama dari Majlis Daerah. Peserta yang terpilih mestilah datang selama 3 sesi (weekend) berturut-turut kerana sijil akan diberikan pada sesi yang terakhir. Sijil tu yg berharga wehh!! Haha. Hanya komitmen dari peserta sahaja diperlukan. Peserta dibahagikan kepada dua kumpulan. Group A adalah peserta yg perlu hadir pada hari Sabtu  (2.30pm - 5pm) dan Group B pula adalah untuk hari Ahad (9.30am - 1pm). Dan aku terpilih pada hari Ahad sebab atas permintaan aku sendiri. Ini lah bahana apabila kerja sampai hari Sabtu. Grr.


Oke! Jom kita fefeeling masterchef ke kelas bakeri :p


Sesi pertama (1 Jun 2014)

Memula datang, biasalah ade perasaan shy shy cat gitu. Tu yang sekarang ni kucing main terjah je rumah orang mintak makan. Kemaluan diorang semua dah dirampas oleh kita-kita sekalian. Aish, lain macam pulak ayat aku. Kang ada yang banned pulak blog aku ni. Wakakaka. Masa hari tu, ada 15 orang peserta dan dibahagikan lagi kepada 3 kumpulan. Resipi yg bakal kami buat utk sesi pertama ni adalah Kek Coklat Moist.

Setiap group mestilah menghasilkan kek coklat tersebut berpandukan resipi yang diberi. Memang la kalau dengar macam boleh buat sendiri kat rumah. Refer internet je kann...tapi teori sahaja mana cukup. Praktikal pon perlu ada. Macam aku, sebelum ni kalau aku pukul adunan kek, dah bermacam-macam simpang aku buat. Bila dah datang kelas, baru ku tahu rupanya kena pukul satu arah jee...Jangan belok-belok ye. Haaa...kan dah terkeluar satu tips. kihkih.

Khusyuk kemain masing-masing nak buat kek. hehe


Nervous oi nak letak ganache atas kek. Nervous la sangat. haha



With Kak Zura, tenaga pengajar kami. Yeah! Kek dari group kami menjadi! Lai lai lai... meh order kek dengan saya. haha


Sesi Kedua (8 Jun 2014)


Sesi kali ni memerlukan tenaga yg maha hebat dan banyak ye. Amaran keras: Anda dilarang sama sekali membuat resipi ini tanpa mengambil sebarang makanan kerana akan menyebabkan pengsan. -_____-" Err... Siap bold lagi amaran tu. Ini benar-benar terjadi ye kawan-kawanku. huhu.

Bila dapat resipi ni, excited kemain sebab makanan ni memang most favorite orang kat luar sana bila datang ke bakery shop. Siapa yang tak suka kan. Tapi sekali dah buat tu...ya ampunnnn....pikirin seribu kali dong mau bikin lagi. Ini dia....i will presenting you the recipe of bun aka roti. (bunyi gendang). hahaha. Bahasa pon dah bercampur-campur.


Nahhh..melting tak melting tak. Sedappppppp sangat. 

Tapi part yg x bestnya time nak menguli......


Baru kitorang tahu macam mana rasanya mamak-mamak kat kedai tu menebar roti canai. Sedap je korang makan tapi banyak penambah perisa tahu? haha. Jahat mulut aku ni kenakan korang. Jangan lepas ni isu roti canai pulak naik kat media. hihi. 

Nak bagi doh ni lembut...Ya Allah....Tuhan je tahu macam mana rasanya tangan kitorang nak tertanggal. Sejam lebih nak menguli...Pastikan tangan betul-betul bersih ye masa nak menguli! Tapi dengan adanya semangat yang kental dalam diri kami semua, itu semua tak jadi masalah la! Last-last kitorang dah boleh uli selaju-lajunya macam main yoyo. hahaha.


Masing-masing dah tak mampu nak senyum. Penat. Capek. Kesel. Tired. 


Sesi Ketiga (15 Jun 2014)


Kelas yang terakhir! Kali ni kita akan buat mufin dan swiss roll. Dan selepas itu akan diadakan penutupan majlis. Group A perlu datang sekali pada hari itu iaitu dalam pukul 12pm. Okehh. Korang kena tahu ye muffin dan cupcake adalah berbeza. Bezanya ialah hiasan. Muffin tak memerlukan hiasan yang banyak, cuma perlu letakkan hiasan yang kecil di atas mufin seperti coklat chips, chocolate rice atau ape jua hiasan. Cupcake pula mempunyai icing di bahagian atas. Kalau korang nampak krim icing yang berwarna-warni atas kek muffin tu, itu baru dinamakan cupcake. Biasanya, cupcake ni ramai yg order untuk majlis perkahwinan, birthday party or any function.

Cupcake

Muffin

First step, Kitorang mulakan membuat muffin dengan kaedah bread method. Kaedah ni tak perlukan anda menggunakan mixer. Agak-agak malas, guna je lah kaedah ni. 


Taraa! Ini dia muffin yg dihasilkan dengan kaedah bread method. Nampak kan bahagian atas muffin tu merekah. Kalau merekah maknanya teknik anda itu betul. :) Oh ye, yg ada oren chips tu muffin daripada kumpulan aku. Muffin vanilla dan muffin pandan pulak dari dua kumpulan lagi. 

Next, kita buat muffin dengan creamy method. Apa ye beza dengan bread method?


Kalau perhatikan betul-betul, muffin kat atas ni tak merekah macam yg sebelum ni kan? Haa.. itu dia. Kaedah creamy method memang tak merekah. Lagipun, kaedah ni perlu menggunakan mixer. 



Selesai sudah projek muffin kami. ;D

Jom kita tengok swiss roll. Untuk swiss roll, kami semua cuma didedahkan dengan demonstrasi dari tenaga pengajar. Means kami semua kena lihat teknik macam mana nak buat swiss roll. Ni dia contoh swiss roll yg menarik hati yg dapat aku ambil dari fesbuk Kak Zura


Waahh...comel kan? Asalkan dah tahu teknik dan dah ada resipi nak membuat fancy swiss roll ni pon dah cukup. Dah boleh test buat lepas ni :DD Hasilnya memang lembut gebuss. 


Majlis penutup

Dalam pukul 12:30 tengah hari, majlis penutupan pon bermula. Macam biasa, ada sesi sepatah dua kata dari penganjur majlis, tenaga pengajar dan kakitangan Jabatan Belia Majlis Daerah, maka bermulalah penyampaian sijil kepada para peserta. Selepas tu, jamuan kecil diadakan dan bersurai.


Okehh, Sweet memory ni. ^^

Lepas aku masuk kelas ni, baru aku tahu rupanya banyak lagi kelas bakeri yg boleh aku join di sekitar Banting. Sebelum ni memang langsung aku tak tahu kat mana nak join. Kalau terjumpa pon, lokasi pon  agak jauh dari rumah. huhu. Yeah, Insya Allah kalau Kak Zura ada buat kelas yg menarik, memang aku join. hehe. Impian yg masih lagi aku berusaha untuk gapai. :)


Buat sesiapa yang masih mencari kelas masak/bakeri untuk anda sertai, ataupun korang semua tercari-cari untuk membuat tempahan kuih, muffin, puding, kek untuk sebarang majlis kecil-kecilan dan besar-besaran, jom order melalui fesbuk Kak Zura di bawah: 


Dan sekian sahaja untuk entry kali ini


Thanks for reading! ^^


Tuesday, 10 June 2014

Perkara Yang Perlu Dielakkan bila berBlogging



Aku rasa dengan pengalaman aku selama 3 tahun dalam blogging dah boleh kot nak bagi tips pasal blog ni. Ceh ceh ceh. Bagi chance la rasa nak bagi tips kat blogger-blogger baru yg nak up ni. kahkah. Walaupun aku sedar blog aku hanyalah sekadar di pinggiran. -___-


1) Gaya Penulisan.
Haaa.. part yang ini sangat penting hokehh. Biasanya sebelum aku follow blog, aku akan baca secara go through dulu. Bila entry yang dibuat tu best, penulisan pon sempoi, terus aku follow. Tapi kalau ada penulisan yang terlalu banyak shortform mengalahkan orang kedekut nak bagi SMS untuk seposen sahaja, memang aku reject. Ini blog ye, so, tak rugi kalau kita menaip penuh. And kalau boleh elakkan la bahasa yang gedik-geli-budak-pelat macam baru nak tumbuh gigi. "Hari nieww kiteww baruw lepas makan kepciw dengan pakwew kiteww" weh weh, tak penat ke korang nak menyebut. Aku yang membaca pon rasa herot-merot-muncung bibir nak membacanya. Gimik duckface pon kalah -____-


2) Layout Blog Simple
Design blog yang simple dan ringan sebenarnya lagi suka dikunjung readers dari blog yang terlalu sarat dengan widget. Yup, memang betul banyak widget menarik yang boleh diletakkan di blog, tapi kalau boleh elakkan widget yang terlalu berat kerana ini akan menyebabkan blog anda menjadi berat. Lepas tu, aku nasihat janganlah letak widget rama-rama ke, burung ke, harimau ke, ulat ke. Asal mouse gerak, benda tu mesti ikut. Menggangu pandangan aku untuk membaca. Mood nak membaca pon hilang tau. Selain itu, warna juga main peranan yang penting. Blog yang terdiri daripada 2 columns adalah layout yang terbaik dan simple untuk menarik pengunjung.


3) Entry Yang Pelbagai
Pelbagaikan entry untuk menarik pengunjung membaca blog kita. Oke, contohnya hari ni cerita pasal kerja, next cerita pasal tips, family, vacation ataupun benda-benda yang bermanfaat. Janganlah pulak korang cerita pasal cintan-cintun je. Hari ni pergi dating dekat mall, esok pulak pergi dating dekat zoo, esoknya pulak dating dekat gym. Annoying tak annoying? Tak salah kalau nak share tapi berpada-pada yep.


4)Elakkan Letak 'Word Verification'
Rasa macam dihiris bak sembilu tak bila entry yang korang baca tu best nak terkinja-kinja tiba-tiba jadi spoil bila ruangan komen terpaksa letak word verification? Kalau ada yang still sanggup nak komen, perkataan TERPAKSA memang kena ada. Kalau aku, ku bunuh saja hasrat aku nak komen. Spoil. Buang masa. Terus tepat tak ape. Kalau asyik fail je, tak ke berasap? haha. Oleh itu, sesiapa yang letak word verification cepat-cepat la remove ye. Nanti percuma je korang kena block. hoho *tau takut...:P


5)Tingkatkan Prestasi Kurangkan Kontroversi
Point yg ni aku saja-saja tambah. Dah kenapa pulak tiba-tiba ada iklan Melodi eh? haha. Jangan sebab kau nak popular, kau letak macam-macam cerita tak patut kat blog. Ingat yerr.. Jom tingkatkan prestasi dengan cara kita sendiri. yeah! :D


Diharap ini dapat membantu ye. zasss!