Tuesday, 30 June 2015

Malas. Hanyut. Blur

 
 
Assalamualaikum ^^
 
 
Source: Google
 
Hari kedua bekerja untuk minggu ni.
Semalam toksah cakap la aku punya malas.
Datang kerja pon blur-blur je.
Orang tanya pon jawab benda lain.
Sampaikan member tanya "Farah, tak pergi meeting ke hari ni?"
Aku boleh terbagi telefon office kat dia pulak.
Yang aku dengar dia kata nak telefon.
Nampak tak nampak tak? Jauh bebenoo aku hanyut -..-
 
Mana taknya, dua hari bercuti hari tu ada gathering dengan bestfriends!!
Sampaikan tersengih-sengih kalau diingatkan balik.
Haish. Entah bila nak gather2 lagi.
Takpe.
 
Itu next entry aku update. :)
 
Nak settle kerja aku dulu. haha. Daaa
 
 


Monday, 29 June 2015

Raya Giveaway by Erza


Assalamualaikum

http://eirza.blogspot.com/2015/06/raya-giveaway-by-erza_24.html
 
Klik banner untuk join
 
 
1. Wajib follow blog ERZA dan google+ follower


2. Wajib like fanpage Zaf's Outlet 

3. Buat satu entri bertajuk "Raya Giveaway by Erza"


4. Tinggalkan URL entri korang di SINI

5. Siap dan good luck friends!!!

 
5 langkah mudah sahaja !!!


Hadiah - hadiah yang bakal dimenangi:-
1 x dress raya
2 x RM10 duit raya
10 x voucher Magic Art Museum 3D

Jom Laaaa Join...ajak kengkawan ramai2!!!


RAYA GIVEAWAY BY ERZA
 

Friday, 26 June 2015

Siapakah Pakcik Itu?

 
 


Gambar hiasan
 
Aku ingat lagi, kejadian ni terjadi beberapa hari sebelum puasa. Tepat jam 12 tengahari, aku dan officemate aku decide nak makan kat kedai makan dalam pasaraya Econsave. So, sementara nak tunggu makanan siap, kitorang berdua masuk la ke dalam Econsave sekejap. Cuci-cuci mata nak tengok barang.
 
 
Hmm aku hanya mampu tengok je la bila tengok harga barang turun naik ni. Semenjak GST, memang aku survey harga barang  dulu sebelum beli. Then, kitorang stop kat rak jem/mentega untuk roti. Tiba-tiba aku terniat nak beli Nutella and try belek-belek harga. Cuba bandingkan harga dengan brand lain.

Tengah khusyuk belek-belek, kami disapa oleh seorang pakcik sebelah yang aku kira dalam lingkungan 50-an. Aku pandang pakcik itu. Terkedu. Allah! Aku hanya mampu mengucap dalam hati.


"Dik, dik, ini mentega kacang yang selalu orang makan tu ke?" Tanya pakcik tu sambil memegang sebotol mayonis.

"Tak pakcik. Ni mayonis. Mentega kacang kat sini" Rakanku segera menunjuk rak di hadapan kami. Pakcik tersebut segera bergerak ke arah kami.

"Eh, yang ni bukan ye? Yang ni ape ye?" Mayonis yang dipegang pakcik ditunjuk pada kami.

"Ni mayonis pakcik. Biasa orang makan dengan burger...salad..." Aku menjawab soalan pakcik itu.

"Ohh...yang biasa makan dengan roti mana?"

"Yang ni pakcik. Pakcik nak yang mana?" Rakanku menjawab.

"Ooo...saiz yang besar ada tak? Orang kat rumah pakcik suka makan mentega ni," pakcik tersebut menjawab sambil meraba rak dan mencapai sebotol mentega kacang.

"Pakcik nak yang mana? Banyak brand ada ni" tanyaku pada pakcik itu.

"Selalu orang makan yang mana?"

Aku segera mencapai sebotol mentega kacang Lady's Choice bersaiz besar dan memberikan pada pakcik itu. "Kalau yang biasa orang makan, mentega yang ni pakcik.," Sedaya upaya aku cuba menerangkan. Simpati aku melimpah ruah pada pakcik itu.

"Oh, yeke. Takpelah, nanti pakcik cuba tengok. Terima kasih ye dik,"

Kami berlalu dari situ. Dari kejauhan aku dapat lihat usaha pakcik itu membelek-belek mentega kacang yang dipegangnya. Entahkan jelas entahkan tidak pakcik itu menelek. Terasa berat aku melihat. Bermacam persoalan timbul dalam kepala aku. Mana family dia? Macam mana dia datang ke sini? Nanti dia nak balik rumah macam mana?

"Kak, macam mana ye pakcik tu nak balik nanti?" Persoalan yang bermain di benakku terluah jua kepada rakanku.

"Hmm.. akak pon kesian. Tu yang akak tak nak lama-lama tadi, nanti tak sampai hati nak tengok. Tak pela, pakcik tu mesti boleh. Dia mesti dah biasa," Rakan sekerjaku cuba memberi keyakinan, dan dalam masa yang sama cuba menyedapkan hati kami berdua.


Bila Allah dah beri nikmat pada kita semua, bersyukurlah dan gunakanlah dengan sebaiknya. Keupayaan pakcik itu untuk melihat telah ditarik sedikit, bukan bermaksud pakcik itu buta, tetapi salah satu pancainderanya itu mungkin ada kerosakan berikutan pemerhatian aku pada pakcik itu tatkala menolongnya. Pakcik tersebut dapat melihat tetapi kemungkinan untuk melihat dengan jelas hanya 20-30 peratus sahaja. Buktinya, tiada tongkat mahupun orang untuk membantunya berjalan. Namun, usaha pakcik itu mencari rezeki benar-benar buat jiwa aku dan rakanku sebu.

Tiada alasan untuk kita sebenarnya kalau nak berkehendakkan sesuatu.  Yang penting usaha. Kadangkala seseorang yang kurang upaya lagi rajin dan berjaya berbanding kita yang sempurna. Lihatlah sekeliling kita dan cubalah selami kesusahan mereka, paling kurang pasti akan terdetik sedikit dalam hati kita untuk memikir sejenak.


Sebab itu kita diciptakan dari pelbagai rupa, warna, dan sikap.

Supaya kita sedar bahawa kita perlu saling melengkapi dan mengingati kita semua diciptakan dari PENCIPTA yang sama :)




Monday, 22 June 2015

GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100

Bersempena dengan sambutan Hari Raya Aidilfitri pada tahun 2015, EFG buat julung kalinya akan menambah 'havoc' suasana raya anda dengan GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100.

Istimewanya, GIVEAWAY EFG MEGA RAYA ini turut menyediakan hadiah lumayan buat pemenang SEO yang berjaya menempatkan halaman web peserta di kedudukan teratas dalam senarai engine carian Google Malaysia (Google.com.my) menggunakan kata carian "Giveaway EFG Mega Raya".

Melalui giveaway ini, para peserta berpeluang untuk saling kenal-mengenali, seterusnya mengeratkan silaturrahim sesama blogger dalam meraikan hari raya pada tahun ini.

giveaway efg mega raya 2015


{ Click banner di atas untuk sertai }

Hadiah :

SEO

RM300 x 1 pemenang
RM200 x 1 pemenang

RM100 x 1 pemenang

RM100 Cash x 25 pemenang

Mula : 10 Jun 2015 | Tamat :9 Julai 2015


Syarat-syarat wajib :

1. Tulis entry yang bertajuk GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100

2. Follow blog sponsor

4. Follow Instagram

5. Add facebook
6. Follow G+
7. Like facebook page
Helenz Signature Official
K.Rogers Butter Cookies by Zida dan Arif
Exchangefeedgroup
irrayyan.com Official FB
Arzmoha
Nik Ainaa
Amy Si Gadis Weird
Rahim Aim Channel

AIN Dramatic Uniq Blog

ShamieraOsment.com
CikGu NoraZimah
YanieYusuf
syirasophie.blogspot.com
Chenta Hati Saya
Diari Jejaka Hangat
Kumahuitu.blogspot.com
Official Pages "Qaseh Ku"
Shahira's blog
Akif Imtiyaz Official Blog
Isolabellaz
Eny Abdullah Cooking & Photography
PowergolD.BiZ
Papaglamz
MMD One Stop Centre
P.C.L
Blog BingkisanHati
Cikk mimin mera
Shaklee House Pantai TIMUR
Zulls Grill N Spices
Nota Purba
Nukilan Reena
Mia Zain
Kanvaskehidupanku
Mommy Yoorin
Sayidahnapisahdotcom
safuraonlinediary
Anajingga
Bicara Mummy
Aku Penghibur [dot] com
SIpanjangkata Likers

Raya Giveaway by Sally Samsaiman

 
Assalamualaikum.
Jom meriahkan GA di bawah ni ^^
 
http://sallysamsaiman.blogspot.com/2015/06/raya-giveaway-by-sally-samsaiman.html
 
Klik banner untuk join!
 
 
Syarat-syaratnya:

1. Buat Entry Giveaway bertajuk "Raya Giveaway by Sally Samsaiman"
2. Letakkan banner giveaway dan link kan ke entry ini.
3. Follow Blog

6. Publish entry dan tinggalkan link entry di dalam kotak komen.

Mudah je kan...?

Antara hadiah-hadiahnya:

Duit Raya RM 20 - 7x Pemenang
Kad Raya Design by DayangDeno -  5x Pemenang
Kad Raya Sally - 15x Pemenang

 (Hadiah akan di'update' selalu jika ada penambahan)

Mula : 18 Jun 2015 | Tamat : 3 Julai 2015 (11.59pm)

Terima kasih & Salam Ramadhan Al-mubarak kepada semua

Friday, 19 June 2015

Giveaway Duit Raya dari BBL



< Klik gambar untuk join >

Assalamualaikum & hello there,


Siapa cakap bila dah besar mesti tak dapat duit raya? Sempena bulan Syawal bakal datang BBL dengan rasa gembira nak bagi duit raya kepada blogger bertuah. Cepat beratur submit entri ya. Boleh belanja diri sendiri makan aiskrim pasu.

Hadiah duit raya

Duit raya RM20 
untuk 1 orang pemenang

Duit raya RM10 
untuk 3 orang pemenang

Duit raya RM5 
untuk 5 orang pemenang

Cara nak join sangat mudah. Follow step dibawah :

1. Add BBL di

Follow blog

LIKE fan page

Add Google+

Add Twitter

Add  Instagram

2. Buat satu entri bertajuk "Giveaway  Duit Raya Dari BBL"

3. Copy coding yang disediakan & paste kat ruang HTML & publish entri


Cara nak paste code dalam entri


4. Tinggalkan link URL entri korang dalam kotak komen SINI (link)

Tu saja. Senang sangat kan.

Tarikh tamat giveaway pada 14 Julai 2015

Pemenang akan diumunkan pada 16 Julai 2015 nanti

 
BBL ~ Cepat submit link URL korang
o\( ̄ρ ̄)/o

Sekian terima kasih & selamat hari raya

 

Wednesday, 17 June 2015

Giveaway Mega Raya by Azhafizah.com

 
Assalamualaikum
 
Masih banyak masa lagi buat sesiapa nak join Giveaway ni. Hadiah gempak-gempak tau.
 
Klik banner di atas untuk join 
 
Tempoh Giveaway berlangsung selama 3 Minggu 3 hari
2 June 2015 (12:00am)- 26 June 2015 (11:59pm)

 

Monday, 15 June 2015

FESTIVAL FLORIA DIRAJA | PUTRAJAYA 2015


Assalamualaikum
Hyeee :D

Sebelum Floria berlangsung lagi aku dah plan nak ke sana. Nampak tak dia punya excited tu. ngahaha. Hari kedua Floria, bersamaan 31 May 2015 (Ahad) terus gerak ke sana selepas Zohor. Diadakan selama seminggu iaitu dari 30 May-7 June 2015 at Presint 4, Putrajaya, the same venue every year. Adik-adik aku memang pantang. Pantang nak keluar mesti nak bontot. Bahasa tak tapis aku pakai. hahaha. Keluarlah kami 5 beradik. Nak angkut semua? Hmmm, tunggu dapat Estima sebijik ke, baru bagi can la semua ikut. :P


Oke, sebagai permulaan, meh la kita bergambar dulu. Padahal gambar ni amik sebelum keluar nak balik. kuikui. Tiket masuk nak ke sini hanya RM5 untuk dewasa dan RM1 untuk kanak-kanak. Memandangkan aku yang beria-ia mengajak diorang semua ni, total semua RM21 free diskaun RM1. ngehngeh. Takdak duit kecik nak bagi RM1. 
 

Tumbesaran aku memang tak dapat na nolong dah ni. -__-" Sejuang banyak mana pon aku makan, tetap begini hasilnya. 


Gambar dah lawa dah ni. Tapi tapi tapi hmm hmm pakcik baju hijau interframe pulak. Malas nak crop punya pasal, aku letak je la gambar ni. haha. Terima kasih bodyguard merangkap driver sebab bersabar melayan karenah kakakmu dan adik-adikmu ini. kahkah. 


Replika Istana Seri Menanti dari Negeri Sembilan.
 


Dah macam budak-budak sekolah ni. Tapi nasib rupa van bukan van sekolah. haha


 Kalau ikutkan, 1 hari tak cukup kalau nak round semua. Tu pon kalau korang jenis yang suka posing sana posing sini la. haha. Ni pon adik aku dah mengeluh tak tentu pasal. Panas katanya! haih.
 


 
Adik aku sorang ni memang suka spoilkan gambar orang. -____- Nak tahu adik yang mana. Haa, gambar bawah ni ada. hehe
 


 
Before balik, jom ler buat kenangan dulu. Jangan kata hakak tak payung. (trademark budak-budak sekarang -__-")